Una dintre cele mai vechi şi mai cunoscute farmacii orădene, deschisă fără oprire vreme de 250 ani în centrul oraşului, a fost refăcută şi se va redeschide sub formă de muzeu, cu mobilier original, picturi murale restaurate, dar şi peste 1.500 de artefacte provenite parţial din vechea Apotecha Rodia, aşa cum au denumit-o, la înfiinţare, călugării mizericordieni. 

Farmacia a fost restaurată de Episcopia Romano-Catolică Oradea "printr-un efort comun cu specialiştii domeniului", după cum se arată într-un comunicat de presă transmis, luni, sub semnătura Serviciului de presă. 

Descrisă ca "una dintre capodoperele istoriei farmaceutice ale oraşului Oradea", Apotheca Rodia a Ordinului Călugăresc al Mizericordienilor, este una dintre cele mai vechi şi mai cunoscute instituţii de acest gen din Oradea, care se va redeschide publicului sub forma unui Muzeu al Farmaciei pe 18 mai, la ora 18. 

În cadrul programului Noaptea Muzeelor, după vernisajul expoziţiei, Muzeul va rămâne deschis publicului până noaptea, la ora 1.

"Expoziţia permanentă se desfăşoară pe toată suprafaţa de odinioară a farmaciei de pe strada Republicii 33, unde aceasta a funcţionat timp de 250 de ani, prezentând mobilierul original şi picturile murale ale oficinei, recent descoperite şi datate din secolul al XVIII-lea, precum şi o colecţie de peste 1500 de artefacte provenite parţial din vechea apotecă, respectiv colecţionate prin efortul comun al Episcopiei şi al comunităţii urbei noastre", se precizează în comunicatul Episcopiei romano-catolice. 

În cele 4 spaţii de expoziţie vizitatorii pot admira atât interioare de epocă, cât şi instrumentele şi tehnologiile artizanale ale farmaceuticii preindustriale.