O nouă iniţiativă a parlamentarilor care poate obstrucţiona justiţia va deveni lege, fiind adoptată miercuri de Camera Deputaţilor, for decizional, prin aceasta urmând ca interceptările telefonice în dosarele penale să se facă mai dificil şi să fie anunţate celor interceptaţi mai rapid. Potrivit actului normativ, iniţiat de senatorul PSD Șerban Nicolae, operatorii sunt obligați să comunice persoanelor vizate, în termen de maximum 60 de zile, faptul că sunt interceptați, de către cine și în ce scop.

Legea a fost adoptată cu 178 de voturi ”pentru” (PSD, ALDE, UDMR, minorități), 84 de voturi ”împotrivă” (PNL, USR) și 16 abțineri (PMP, neafiliați), iniţiatorul justificând-o prin obligativitatea transpunerii în legislația internă a Directivei Europene privind GDPR.

S-a inventat un „protocol”

Liderul deputaților PNL, Raluca Turcan, a atras atenția de la tribuna Parlamentului că actul normativ reprezintă practic un protocol între operatorii de date personale și inculpații sau suspecții în dosare de corupție.

”Povestea inventată de majoritatea parlamentară încă de la preluarea mandatului  pentru a justifica atacul la Justiție a fost o așa-zisă luptă cu statul paralel și cu protocoalele secrete. Ce s-a întâmplat azi: exact majoritatea parlamentară care se luptă cu protocoalele și cu statul paralel a votat înființarea unor protocoale, mai multe, între operatorii de date personale și inculpații sau persoanele suspectate de corupție. Ați dat votul pe un proiect de lege în care apar următoarele lucruri: orice persoane care știe că a încălcat legea și bănuiește că ar putea fi interceptată face solicitare în scris la operatorul de date personale și acesta este obligat să îi răspundă. Oare în favoarea cui este un astfel de text de lege?”, a punctat Raluca Turcan.

Bănuieşti că eşti bănuit? Afli uşor!

Legea prevede obligativitatea operatorilor de date personale să răspundă în maximum 60 de zile celor interesați dacă sunt sau nu interceptați:

- Operatorii sunt obligați să instituie măsurile organizatorice, tehnice și de procedură pentru a furniza persoanei vizate informațiile necesare (…) și pentru a asigura transmiterea unui răspuns în legătură cu prelucrările desfășurate (…) sau în legătură cu notificarea persoanelor vizate în cazul apariției unui incident de securitate.

-Operatorul are obligația de a informa persoana vizată, în scris (…) Răspunsul se transmite în mod gratuit, în cel mult 60 de zile calendaristice.

Temeiul juridic

De asemenea, operatorul va trebui să transmită solicitantului cine a solicitat interceptarea, pe ce motiv și pentru ce perioadă, astfel că orice suspect va afla cât anume ştiu autorităţile din ceea ce a făcut:

La cerere, atunci când legea nu prevede altfel, operatorul comunică persoanei vizate (…) următoarele informații suplimentare:
- Temeiul juridic al prelucrării;
- Perioada pentru care sunt stocate datele cu caracter personal sau, în cazul în care nu este posibil, criteriile utilizate pentru a stabili perioada respectivă;
- Dacă este cazul, categoriile de destinatari ai datelor cu caracter personal, inclusiv din state terțe sau organizații internaționale;
- Orice alte informații suplimentare, în funcție de specificul activităților de prelucrare, în special atunci când datele cu caracter personal sunt colectate fără știrea persoanei vizate.

Excepţii

În unele cazuri, operatorul poate, nefiind însă obligat, să amâne, să restricționeze sau să omită, pentru o perioadă de maximum un an, furnizarea informațiilor referitoare la interceptări persoanei solicitante pentru cazuri precum evitarea obstrucționării bunei desfășurări a procesului penal sau a cercetării și urmăririi penale:

Art. 15 Operatorul poate dispune, după caz, măsura amânării, restricționării sau omiterii furnizării de informații persoanei vizate (…) numai dacă (…) o astfel de măsură este necesară (…) pentru:

- Evitarea obstrucționării bunei desfășurări a procesului penal;
- Evitarea prejudicierii, prevenirii, descoperirii, cercetării, urmăririi penale și combaterii infracțiunilor sau a executării pedepselor;
- Protejarea ordinii și siguranței publice;
- Protejarea securității naționale;
- Protejarea drepturilor și libertăților celorlalți