Tragedia bărbatului de 43 de ani care a căzut de la etajul patru al unui bloc din Aleșd va salva viețile a doi oameni și vor ajuta alte patru persoane să trăiască mai bine. Mai multe echipe de medici au prelevat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, organele bărbatului, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, inima sa urmând să salveze un bolnav din străinătate.

Declarația a fost făcută sâmbătă, pentru BIHOREANUL, de dr. Carmen Pantiș, coordonatoarea programului de transplant în Bihor.

Bărbatul a căzut de la înălțime miercuri dimineață, fiind transportat la spital cu politraumatisme. Medicii i-au scos splina, i-au eliminat și un hematom, însă degeaba.

„S-a făcut tot ce s-a putut pentru salvarea lui. A doua zi, s-a instalat tabloul de moarte cerebrală. S-a obținut acordul de la sora lui și, pentru că nu s-a găsit receptor compatibil în țară, s-a prelevat cordul de o echipă de Munchen, prin Eurotransplant. Plămânii nu s-au prelevat pentru că avea contuzie pulmonară, ficatul va merge la Institutul Fundeni, corneea - la Spitalul Militar Central din Capitală și rinichii la Institutul de transplant renal de la Cluj”, a declarat medicul.

Operația de prelevare a durat mai bine de 5 ore, de la ora 3, până în jurul orei 8.30.

„În țară, organele vor fi transportate cu avionul SMURD, fiind a doua oară când vine la Oradea. Cei din străinătate cei din Munchen au venit cu avionul lor”, a mai precizat Pantiș.

Potrivit acesteia, operația din noaptea de vineri spre sâmbătă a fost cea de-a 14-a prelevare de organe de anul acesta în Oradea, orașul de pe Criș situându-se pe al doilea loc în țară, după București, la acest capitol.

Organele bărbatului din Aleșd vor salva doi pacienți care erau în stare foarte gravă din cauza inimii și a ficatului și vor ajuta cel puțin patru oameni să aibă o calitate a vieții mult îmbunătățită. Doi nu vor mai face dializă, iar doi vor vedea.

„Mulțumim surorii și familiei bărbatului pentru că au acceptat acest gest”, a mai spus Pantiș.

După cum BIHOREANUL a mai scris, bărbatul a căzut în gol de la geamul apartamentului surorii sale, situat la etajul IV al unui bloc din Aleşd şi s-a prăbuşit pe capota unei maşini parcate în faţa clădirii, căderea fiindu-i atenuată și de niște sârme de haine. Victima a ajuns în comă la spital, asistată respirator și cu multiple leziuni. Polițiștii au început o anchetă, precizând, însă, că „nu există suspiciuni de comitere a unei fapte penale”.