Frica de îmbolnăvirea cu coronavirus a început să se manifeste şi în Oradea! Ţipete şi agitaţie, duminică seară, pe o stradă din cartierul Rogerius, unde o familie a solicitat intervenţia Ambulanţei. Un locatar de pe aceeaşi stradă a filmat scena care arată panica părinţilor unei fete care avea nevoie de asistenţă medicală, dar şi şovăielile echipajelor Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Bihor şi respectiv Poliţiei Municipiului Oradea trimise la faţa locului.

Intervenţie cu „negocieri”

Potrivit sesizării făcute BIHOREANULUI de un vecin, familia care a solicitat ajutorul Ambulanţei era în autoizolare, iar copilul pentru care a fost cerută intervenţia SAJ ar fi fost în stare de inconştienţă. Bărbatul a susţinut că echipajele SAJ şi Poliţiei „nu doreau să urce” pentru a prelua copilul, motiv pentru care între tatăl fetei, pe de o parte, şi ambulanţieri şi poliţişti, pe de alta, ar fi avut loc „negocieri” care ar fi durat „25-35 minute”.

„Tatăl a încercat să comunice cu poliţia şi să îi roage să nu îi lase fata să moară, iar ei (n.r. – poliţiştii) îl somau să nu vină cu copilul (n.r. – să nu îl coboare în stradă), că îi face dosar penal (n.r. – pentru că ar fi ieșit din autoizolare)”.

Vine SMURD-ul

Filmarea arată echipajul SAJ şi pe cel al Poliţiei încercând să comunice cu tatăl fetei, în timp ce din apartament se auzeau ţipetele isterice ale unei femei sau fete. În filmuleţ se aude şi vocea unui alt vecin, care cere echipajelor de intervenţie să „facă ceva”, dar şi a unei a treia femei, cel mai probabil din echipajul SAJ, spunând că va veni SMURD.

În acel moment, tatăl fetei a strigat: „Dar când, tot peste o oră, ca dânşii? Păi, poate să moară dintr-o chestie ca asta. N-aveţi familie, n-aveţi familii acasă niciunul?”. Un ambulanţier i-a răspuns: „Şi eu am familie, şi eu am copil acasă. Da’ îs nişte proceduri care trebuie respectate...”.

„Un pic de scandal”

Contactat luni de BIHOREANUL, directorul executiv SAJ Bihor, dr. Liciniu Venter, a confirmat faptul că intervenţia din Rogerius a fost una agitată, dar nu din vina ambulanţierilor.

Potrivit explicaţiilor dr. Venter, familia care a făcut apelul la 112 revenise din Marea Britanie şi era în autoizolare, iar solicitarea a avut ca motivaţie o „stare de agitaţie psihomotorie” care ar fi cuprins-o pe fată pe fondul faptului că avea temperatură, nefiind adevărat, aşadar, că pacienta ar fi fost în inconştienţă.

„A fost agitată, a fost o agitaţie psihomotorie. Cei de la Poliţie iniţial nu au vrut să urce în bloc, li s-a spus să evite contactul (n.r. – cu persoane bolnave sau suspecte). Într-un final, ambulanţierii, însoţiţi de poliţişti, au urcat. Poliţiştii s-au oprit la uşa casei, ambulanţierii au intrat, au consultat fata, au luat-o şi au dus-o la spital, la Infecţioase, însoţiţi de poliţişti, pentru că aşa-i procedura. Deci cazul a fost finalizat. A fost un pic de scandal la început. Oamenilor le este frică, se tem că toţi sunt posibili infectaţi”, a relatat şeful SAJ Bihor.

UPDATE. Nu era necesar

Poliţiştii au fost solicitaţi să intervină la acest caz de către reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă Bihor, pentru a sprijini echipajul care s-a deplasat la caz, a precizat, luni, BIHOREANULUI, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, comisarul şef Alina Fărcuţa.

Potrivit sursei citate, solitarea a fost făcută în contextul în care persoana care avea nevoie de asistenţă medicală, o tânără în vârstă de 21 ani, e cunoscută ca fiind cu probleme psihice, iar în apelul 112 s-a specificat că era foarte agitată. 

"Poliţiştii nu au intrat în apartamentul în care se afla familia pentru că nu era necesară prezenţa poliţiei, ci a personalului medical, femeia având nevoie de îngrijiri medicale, nu de poliţie, în acest caz", a precizat Fărcuţa.

 

Vezi întreaga scenă mai jos! Atenție, video cu un puternic impact emoțional!