Într-o conferinţă în care au criticat pe rând bugetul propus de PSD-ALDE şi adoptat cu sprijinul UDMR, parlamentarii PNL de Bihor şi-au exprimat, joi, din nou scepticismul faţă de finanţarea construcţiei Sălii Polivalente cu 5.000 de locuri din Oradea, dat fiind faptul că acest obiectiv nu a fost evidenţiat cu o sumă concretă alocată în programele derulate de Compania Naţională de Investiţii.  

Asigurări… la baie

În intervenţia sa, senatorul Gavrilă Ghilea s-a arătat nemulţumit de faptul că Sala Polivalentă din Oradea, care va costa 99 milioane lei - din care 44 milioane lei ar trebui investiţi anul acesta -, nu a fost bugetată concret în Legea Bugetului.

Liberalul a spus, în ciuda asigurărilor venite din partea liderului PSD Bihor, Ioan Mang, că fără o alocare cu destinaţie precisă a celor 44 milioane lei, CNI ar putea decide să mute banii de la o investiţie la alta sau, pur şi simplu, să nu se mai găsească sume pentru Sala Polivalentă în urma unor rectificări.

El a mai spus că e clar că CNI nu va putea să-şi onoreze toate cele 281 de obiective de investiţii aflate în derulare în 2019, cărora li se adaugă alte 144 în procedură de achiziţie publică, cu cei 1,13 miliarde lei primiţi prin buget.

Un amendament formulat de PNL privind evidenţierea Sălii Polivalente ca obiectiv distinct a fost respins înainte de votarea Legii Bugetului, iar Ghilea a arătat că pe site-ul CNI noua arenă cu 5.000 de locuri apare ca proiect "în derulare", dar fără buget.

"Dacă Liviu Dragnea aşteaptă să-l însoţească cineva la baie pentru a obţine asigurări că obiectivele asumate vor beneficia de finanţarea promisă, nu noi suntem aceia, dar îi rugăm pe subalternii săi locali pe linie de partid, care au susţinut că nu sunt probleme cu aceste bugete, să o facă", a afirmat Ghilea, făcând referire la faptul că, zilele trecute, şeful PSD a chemat un jurnalist cu el la baie pentru a-i oferi nişte răspunsuri.

Tot pe acest subiect, deputatul Ioan Cupşa a spus că dacă asigurările date de liderul PSD la nivel judeţean se vor dovedi nefondate, acesta ar trebui să finanţeze construcţia din propriul buzunar: "Domnul Mang ar trebui să aducă banii de acasă dacă ceea ce a spus este o minciună".

Infrastructură cu ţârâita

În aceeaşi conferinţă, Ghilea şi-a exprimat mâhnirea faţă de faptul că amendamentele PNL prin care erau ceruţi bani mai mulţi pentru investiţiile din Bihor au fost respinse. Concret, pentru DN76 s-au alocat 70 milioane lei pentru întreg traseul Oradea-Deva, în timp ce PNL a solicitat suplimentarea cu 30 milioane lei a sumei pentru finalizarea lucrărilor la tronsonul de 34 km Vârfuri – Ştei, unde contractul de execuţie a fost reziliat în 2017.

Varianta de ocolire Aleşd Sud şi Nord (17 km) a primit prin buget 20 milioane lei, în ciuda faptului că valoarea totală a lucrării este de 400 milioane lei. PNL a solicitat, fără succes, suplimentarea sumei cu alţi 20 milioane lei.

Pentru varianta de ocolire Ştei (27 km) s-au alocat doar 40 milioane lei, deşi valoarea totală a lucrării este de 600 milioane lei. PNL a cerut măcar încă 20 milioane lei pentru această investiţie care nu a fost încă demarată, deşi trebuia să fie finalizată încă din 2015.

Tot Ghilea a criticat şi alocările slabe pentru Autostrada Transilvania (Braşov - Oradea): doar 700 milioane lei, în condiţiile în care doar lucrările necesare finalizării secţiunii Barcău - Borş (60,25 km) depăşesc 900 milioane lei.

Pentru această secţiune, împărţită în trei loturi, PNL a cerut suplimentarea sumelor cu 50 milioane lei, care să fie folosiţi cu precădere pentru tronsonul Biharia – Borş, de 5 km, singurul care ar putea fi dat în funcţiune anul viitor. Ghilea a amintit că despre contractarea sectoarelor Chiribiş – Biharia (29 km) şi Suplacu de Barcău – Chiribiş (26 km) "nu se mai ştie nimic deocamdată".

Bani pe tablete

La rândul lor, deputaţii Florica Cherecheş şi Ioan Cupşa au criticat bugetul pe 2019, apreciind că acesta este unul bazat pe cifre nerealiste, precum un PIB de 1022,5 miliarde şi o creştere economică de 5,5%.

Florica Cherecheş a spus că e un buget făcut în bătaie de joc atât în ceea ce priveşte educaţia cât şi în ceea ce priveşte categoriile sociale vulnerabile. Ea a precizat că, după plata salariilor, cei 4 miliarde lei alocaţi în plus educaţiei vor fi cheltuiţi pe tablete, table inteligente şi rechizite, şi nu pentru rezolvarea problemelor stringente din acest sector, cum ar fi abandonul şcolar şi toaletele din curţile şcolilor. Cherecheş a afirmat că PNL a propus, fără succes, extinderea programelor Şcoală după Şcoală şi Masă la şcoală, deşi acestea sunt necesare şi utile.

Tot Cherecheş a amintit că, prin Legea Bugetului, indemnizaţiile persoanelor cu handicap grav cu asistent personal şi ale asistenţilor personali ai acestora au fost puse în cârca primăriilor, lucru care va duce la scăderea bugetelor locale şi la lipsa investiţiilor.

Fonduri pentru o justiţie "precară"

Şi Ioan Cupşa a spus că Bugetul pe 2019 e un "buget al minciunii", unul care nu poate fi realizat şi unul care, indirect, va afecta bunul mers al procesului de justiţie în România.

Cupşa a spus că nu sunt destui bani pentru funcţionarea DIICOT şi a altor structuri, că nu s-au asigurat destule fonduri pentru grefieri şi nici pentru funcţionarea Serviciului de Probaţiune, la fel cum nu s-au alocat bani pentru reabilitarea spaţiilor neconforme din Penitenciare. "Asta înseamnă mai mulţi condamnaţi eliberaţi prin Legea recursului compensatoriu", a spus deputatul.

Cupşa a mai afirmat că, prin subfinanţare şi prin alte manevre de presiune, se doreşte destabilizarea corpului magistraţilor, ceea ce duce la "un act de justiţie precar".

Citeşte şi: Sala Polivalentă din Oradea - se face sau nu? Liberalii spun că Guvernul nu a prevăzut bani în buget, Mang pretinde că e fake news