Pompierii bihoreni au intervenit, în ultimele trei zile, pentru stingerea a patru incendii, toate izbucnite din cauza coşurilor de fum necurăţate de funingine, potrivit unui comunicat transmis luni de ISU Crişana.

Primul eveniment de acest gen s-a produs vineri, în jurul orei 15.25, când echipajele Staţiei Aleşd au fost chemate la un bloc de locuinţe din cartierul Şoimul din oraş.  Din fericire, însă, s-a aprins doar funinginea de pe coşul de fum, astfel că niciun apartament nu a fost afectat.

"Sâmbătă şi duminică, pompierii Staţiei Ştei şi ai Gărzii Sălard au acţionat pentru gestionarea a două evenimente similare produse la un bloc de pe strada Andrei Mureşanu din Ştei, respectiv la o locuinţă din Sălard", se arată în comunicat.

Tot sâmbătă, forţele de intervenţie ale Detaşamentului 1 de Pompieri Oradea au stins un incendiu izbucnit la coşul de fum al unei case de pe strada Alexandru Sahia din municipiu. "Proprietarul locuinţei, care a suferit un atac de panică, a fost asistat medical, rămânând ulterior la domiciliu în urma refuzului acestuia de a fi transportat la spital", a mai transmis ISU Crişana.

Norocul locatarilor din toate cele patru situaţii a fost că incendiile au fost sesizate rapid, iar pompierii s-au mobilizat şi ei operativ. Astfel, niciun incendiu nu s-a soldat cu daune materiale.

Pentru a evita producerea unor tragedii, militarii le recomandă bihorenilor să cureţe periodic coşurile, dar şi să ceară ajutorul persoanelor specializate şi autorizate pentru repararea lor.

De asemenea, în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lui sunt materiale combustibile.

Totodată, coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm, iar în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile.