Consilierul judeţean PNL Călin Gal a lansat miercuri, într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o la sediul partidului alături de primarul Ilie Bolojan, noi acuzaţii în legătură cu şefii Consiliului Judeţean Bihor, pe care îi acuză că îngreunează activitatea aleşilor bihorenilor, trimiţându-le cu întârziere proiectele de Hotărâri pentru care se aşteaptă să primească inclusiv voturile lor, ceea ce face ca aceştia să nu le poată analiza cu adevărat.

„Ni se trimit materialele cu întârziere înainte de şedinţe, seara sau chiar dimineaţa, astfel că nu avem timp să le studiem. Vă daţi seama ce înseamnă să dăm un vot în asemenea condiţii”, a spus Gal, adăugând că a solicitat în mod expres ca proiectele de Hotărâri „să ne fie puse la dispoziţie cel puţin cu 24 ore înainte”, deşi conform legii acest lucru ar trebui făcut chiar mai devreme în cazul şedinţelor ordinare, cu 5 zile înaintea reuniunilor.

Mai grav, însă, este că actuala conducere a Consiliului Judeţean nu răspunde nici măcar solicitărilor scrise ale consilierilor, formulate în baza legii privind accesul la informaţiile de interes public.

Încă din data de 31 august Gal a depus la Registratura CJ Bihor o solicitare pentru a-i fi puse la dispoziţie „date privind un anumit proiect” pe care Camera de Conturi Bihor l-a depistat ca finanţat nelegal cu ocazia verificării exerciţiului bugetar pe anul 2017. „Am rămas fără răspuns”, a spus liberalul, în condiţiile în care legea prevede că orice instituţie publică este obligată să răspundă cetăţenilor în cel mult 30 de zile, iar aleşilor locali CJ trebuia să-i dea răspunsul în 10 zile.

La fel, Gal a exemplificat şi cu o altă solicitare, înregistrată pe data de 26 septembrie. „Am cerut să ni se dea listele cu toţi reprezentanţii Consiliului Judeţean în asociaţii, fundaţii şi instituţii subordonate”, a precizat consilierul despre obiectul solicitării.

„Vom face reveniri la cereri, dar consider că este o rea voinţă din partea conducerii Consiliului Judeţean, pentru a nu-i putea identifica problemele în activitatea defectuoasă şi pentru a-şi ascunde practicile murdare, ilegalităţile”, a spus Călin Gal.