Descinderi, joi dimineaţă, la Episcopia Ortodoxă a Oradiei, dar şi la Mănăstirea Izbuc. Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA fac percheziţii într-un dosar în care vizaţi ar fi episcopul Sofronie Drincec, dar şi stareţul Mihail Tărău, pentru fapte de corupţie.

De altfel, apropierea dintre cei doi este bine cunoscută în mediul bisericesc.

De precizat că Mihail Tărău este fratele psihologei Camelia Dindelegan, de la Universitatea din Oradea, trimisă în judecată de DNA pentru cumpărare de influență și dare de mită (două infracțiuni), ambele în formă continuată, în dosarul în care este judecat şi rectorul Constantin Bungău.

Parohii pe şpăgi

Episcopia Ortodoxă a Oradiei face de mai multă vreme obiectul suspiciunilor de corupţie. În urmă cu un an, de pildă, BIHOREANUL relata cum mitropolitului Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza, i-a parvenit o anonimă în care erau imputate nereguli grave în sarcina instituţiei.

Ţinută la sertar pentru a nu provoca tulburare, sesizarea dezvăluia, cu exemple concrete, toate zvonurile despre neregulile din Episcopie, de la tolerarea în slujbe a unor preoţi divorţaţi până la atribuirea parohiilor şi posturilor pe bază de pile, concursuri aranjate şi şpăgi.

Cel mai înfierat era chiar arhimandritul Mihail Tărău, exarhul mănăstirilor din Bihor, văzut în Eparhie ca mâna dreaptă a episcopului Sofronie.

Stareţul Mănăstirii Izbuc, despre care se spune că ar acţiona ca un intermediar al episcopului, era acuzat că vinde parohiile pe bani celor care dau mai mult, printr-un sistem complicat care implică intermediari şi donaţii mascate.

Se caută "turnătorul"

În loc ca acuzele să fie verificate şi eventualii vinovaţi sancţionaţi, capii Episcopiei au înercat să afle cine se află în spatele dezvăluirilor.

De altfel, vânarea persoanei care a trimis jalba pe adresa mitropolitului a început încă a doua zi după ce Streza i-a trimis-o lui Sofronie.

Potrivit surselor citate, informaţiile făcute publice în trecut de BIHOREANUL ar sta la originea anchetei procurorilor anticorupţie.

DNA: "Suspiciuni de corupţie"

Potrivit unui comunicat transmis joi după-amiază de DNA la solicitarea BIHOREANULUI, ancheta procurorilor din cadrul Serviciului Teritorial Oradea vizează "suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, comise în perioada 2014 - 2016". DNA refuză, însă, să ofere informaţii suplimentare în această fază a anchetei.

"În cursul zilei de 15 septembrie 2016, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 2 locații situate în județul Bihor. Alte informaţii, inclusiv locaţiile unde se desfăşoară aceste activităţi, nu pot fi precizate, în conformitate cu art. 12 alin 1 lit. e) din Legea 544/2001. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare", se precizează în informare.

Percheziţii încheiate

Percheziţiile la Episcopia Ortodoxă a Oradiei şi la Mănăstirea Izbuc s-au încheiat, joi, în jurul orei 17.30, fără ca vreo persoană să fie condusă la sediul DNA Oradea, pentru audieri. Procurorii au ridicat mai multe documente de la cele două sedii.

Nici Episcopia, nici Patriarhia Română nu au avut vreo reacţie oficială pe marginea anchetei DNA.

Citiţi pe aceeaşi temă şi: "Păcatele" lui Sofronie: Reclamaţia unui preot scoate la iveală abuzurile din Episcopia Ortodoxă a Oradiei