Pirotehniştii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana au fost chemaţi, luni, să asaneze 53 de bombe de artilerie provenite din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Potrivit unui comunicat al ISU Crişana transmis marţi, primul apel a fost făcut prin numărul unic de urgenţă 112 în jurul orei 12.25. Muncitorii care lucrau la reţeaua de canalizare, pe un teren aflat aproape de drumul expres, de la ieşire din Oradea spre Biharia, au găsit în pământ zece muniţii, de calibru 82 de milimetri.

După ce le-au ridicat, pompierii militari pirotehnişti au verificat zona şi au mai găsit 42 de astfel de muniţii.

Ulterior, la ora 14.35, echipajele ISU Crişana au fost chemate în comuna Sânmartin, unde un cetăţean care se plimba pe un teren viran din Rontău, a găsit la rândul său o muniţie. "Şi în acest caz, muniţia a fost identificată ca fiind o bombă de artilerie, de calibru 82 de milimetri, provenită din timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale", se arată în comunicatul ISU.

Cele 53 de bombe de artilerie au fost ridicate, transportate şi depozitate în condiţii de siguranţă de către echipajul pirotehnic, în vederea distrugerii ulterioare, prin explozie controlată.

ISU Crişana le reaminteşte bihorenilor că, pentru a-şi proteja viaţa, dacă găsesc muniţii ori elemente de muniţie, trebuie să anunţe de urgenţă la numărul 112 şi să asigure securitatea locului respectiv. Sub nicio formă, nu trebuie să mişte, să ridice, să lovească ori să taie muniţiile, la fel cum comercializarea lor prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase este interzisă.