În condiţiile confirmării gripei aviare cu virusul H5N8 înalt patogen la păsări domestice în ţări vecine cu România sau din care România importă păsări domestice sau produse prelucrate din carne de pasăre (Ungaria, Polonia, Slovacia), precum şi în judeţul Maramureş, Direcţia de Sănătate Publică Bihor a dat publicităţii, joi, un comunicat în care prezintă măsuri generale de prevenire a acestei boli.

Măsurile generale despre care specialiştii în sănătate publică afirmă că trebuie aplicate sunt: spălarea cât mai frecventă pe mâini cu apă şi săpun, mai ales după contactul cu păsări, interdicţia de a atinge păsări moarte, achiziţionarea cărnii de pasăre, a ouălor şi produselor din carne de pasăre exclusiv din magazine autorizate, precum şi anunţarea medicilor veterinari cu privire la orice caz de îmbolnăvire sau de moarte a păsărilor.

De asemenea, DSP face recomandări şi cu privire la modul în care trebuie preparată hrana cu carne de pasăre: carnea crudă trebuie separată de cea prelucrată termic sau de alte alimente care sunt gata preparate, interdicţia de a folosi acelaşi cuţit sau instrument de tăiat pentru pregătirea cărnii crude şi a alimentelor gata preparate, interdicţia de a pune carnea prelucrată termic pe aceeaşi farfurie ori suprafaţă pe care anterior a fost aşezată carne crudă, spălarea mâinilor înainte şi după manipularea alimentelor crude şi a celor procesate termic.

De asemenea, carnea de pasăre şi ouăle trebuie prelucrate termic timp îndelungat la temperaturi corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin procesare termică la mai mult de 70°C.

Înainte de a fi preparate, ouăle trebuie spălate şi ele cu apă şi săpun, nefiind recomandată ingerarea de ouă fierte moi.