Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor a confirmat existenţa unui nou focar de pestă porcină africană, după ce săptămâna trecută a fost găsit un mistreţ mort de această boală pe fondul de vânătoare 49 Peştiş, întins în localităţile Peştiş, Aleşd şi Lugaş.

„Boala a fost confirmată săptămâna trecută, când s-a găsit cadavrul unui mistreţ, urmează să facem o actualizare a informaţiilor despre evoluţia pestei porcine africane săptămâna aceasta”, a declarat luni, pentru BIHOREANUL, şeful DSVSA Bihor, Remus Moţoc.

Acesta a adăugat că, pentru a se preveni răspândirea bolii, „vor trebui recoltaţi prin împuşcare toţi mistreţii de pe acest fond de vânătoare”, fără a preciza numărul animalelor care populează pădurile din zona Aleşdului. Conform datelor oficiale, ar fi vorba de doar 24 mistreţi.

Noul focar a fost confirmat după ce la începutul acestei luni DSVSA a raportat diminuarea la 7 a numărului de 60 focare identificate în Bihor de la declanşarea epizootiei, în urmă cu mai mult de un an şi jumătate.

Până acum, pesta porcină africană a afectat doar nordul judeţului, focarul din pădurile Aleşdului fiind primul înregistrat în partea de est. Pe de altă parte, focare de PPA au mai fost identificate la mistreţi în Bihor şi pe două fonduri de vânătoare de la Balc.