Specialiştii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor au luat act de două noi suspiciuni de pestă porcină africană pe teritoriul judeţului, în comuna Sălacea şi în comuna Spinuş, aceasta din urmă fiind în afara ariei din nordul judeţului în care boala s-a manifestat până în prezent.

Totodată, DSVSA a primit oficial confirmarea bolii în cazul a două suspiciuni ce vizau existenţa pestei porcine în comuna Şimian, la finele lunii octombrie, şi respectiv în comuna Sălard, în prima decadă a lunii curente.

"Sunt două noi suspiciuni de pestă porcină africană la Spinuş şi Sălacea, dar nu pot furniza informaţii în detaliu. Ce pot să vă spun este că a fost aplicată procedura standard în asemenea cazuri, adică au fost eliminate toate animalele din gospodăriile vizate. Când vom avea confirmarea, vom putea spune mai multe", a declarat BIHOREANULUI şeful DSVSA Bihor, Remus Moţoc.

"În ce priveşte suspiciunile din Şimian şi Sălard, acestea s-au confirmat. Urmează să dăm mâine sau pomâine un comunicat de presă", a mai spus dr. Moţoc.

Ulterior, şeful DSVSA Bihor a arătat că în total au fost confirmate 6 focare de pestă porcină africană în comunele Şimian şi Sălard, iar suspiciunile vizează alte 5 focare în comunele Spinuş şi Sălacea, în cele patru comune fiind ucise încă 155 porci faţă de cei 1.372 până în august, când epizootia fusese declarată stinsă în judeţ.