În anul trecut, 3.126 de firme din Bihor au încheiat acorduri cu Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă, pentru diverse subvenţii acordate angajatorilor.

Potrivit directorului AJOFM Bihor, Békési Csaba, cele mai multe subvenţii, 1.378 la număr, au fost contractate pentru angajarea persoanelor peste 45 de ani sau şomeri unici susţinători ai familiilor monoparentale. Alte 648 de subvenţii s-au acordat pentru angajarea tinerilor până în 25 de ani care nu mai urmează nicio formă de învăţământ şi nici nu lucrează, iar 33 de subvenţii pentru şomerii care mai au 5 ani până la pensie.

De asemenea, AJOFM Bihor a contractat 210 subvenţii pentru angajarea de absolvenţi, 19 subvenţii pentru persoane cu handicap şi 3 subvenţii pentru persoane care provin din case de copii.

Fiecare subvenţie este în valoare de 2.250 lei lunar şi se acordă timp de un an, cu condiţia ca raporturile de muncă să fie păstrate 18 luni.

Firmele cu cele mai multe subvenţii încasate sunt SC Pază şi Protecţie Bihor (deţinută de Consiliul Judeţean Bihor), care are 50 astfel de contracte, SC Total Guard Protect din Balc (47 subvenţii), SC Safian Marochin din Palota (44 subvenţii) ori SC Mirmar Tex Style din Marghita (29 subvenţii).

Primii din ţară

Numărul mare de subvenţii acordate firmelor face ca AJOFM Bihor să fie pe primul loc în ţară, în privinţa acestor măsuri active implementate pentru stimularea pieţei muncii. "Am avut surpriza să aflăm acest lucru după ce doamna ministru Violeta Alexandru a cerut o centralizare din fiecare judeţ şi a postat pe site-ul Ministerului Muncii aceste informaţii", a declarat Békési, joi, într-o conferinţă de presă.

Directorul crede însă că numărul subvenţiilor ar putea fi şi mai mare, numai că patronii firmelor bihorene nu ştiu de existenţa acestor facilităţi şi de beneficiile pe care le pot avea, când angajează persoane din anumite categorii.

Ajutor şi pentru angajaţi

Pe lângă subvenţiile acordate de AJOFM Bihor firmelor, instituţia a avut măsuri active şi pentru angajaţi.

În 2019, Agenţia a plătit 21 de prime de încadrare, adică bani de navetă pentru cei care lucrează la peste 15 kilometri de localitatea de domiciliu (în funcţie de numărul de kilometri parcurşi), 29 de prime de relocare (pentru şomerii care se mută în altă localitate şi care primesc cel mult 900 lei pe lună), 97 de prime de inserţie pentru absolvenţi (în valoare de 1.500 lei fiecare) şi 328 de prime pentru şomeri neindemnizaţi (în valoare de 500 lei).

Urmează digitalizarea

În aceeaşi conferinţă de presă, directorul AJOFM Bihor a prezentat şi proiectele instituţiei pentru anul 2020, iar unul important vizează tocmai angajatorii beneficiari de subvenţii.

În prezent, aceştia sunt nevoiţi să ducă lunar la Agenţie, în format tipărit, foile de prezenţă şi alte documente privind angajaţii pentru care primesc subvenţii. Această activitate ar urma să fie digitalizată, dacă un proiect pe fonduri europene depuse de Agenţiile din Bihor şi Satu Mare va fi aprobat.

"Vrem să familiarizăm angajatorii cu semnăturile digitale şi să implementăm, după un model din judeţul Harghita, un sistem capabil să preia documente în format electronic", a declarat Békési. De asemenea, în AJOFM Bihor ar urma să fie implementat un sistem de management digital al documentelor, care ar uşura activitatea angajaţilor. Proiectul, în valoare de 2,9 milioane de euro, este în evaluare.

Pe lângă acest proiect, AJOFM Bihor a mai depus spre evaluare unul, în parteneriat cu agenţiile din Iaşi, Maramureş şi Vaslui, prin care în Oradea ar urma să fie amenajată o aşa-numită "cafenea ocupaţională", adică un loc informal unde tinerii şi angajatorii să se întâlnească.