Ultima zi a lunii iulie şi prima zi a lunii august au adus ploi serioase în mai multe zone din Bihor.

Potrivit unui comunicat transmis vineri de Administraţia Bazinală de Apă Crişuri, pe 31 iulie, ploile torenţiale au inundat podeţele şi drumurile din satul Munteni, comuna Bulz.

În plus, la staţia hidrometrică Leşu Amonte, aflată pe râul Iad, în mai puţin de 4 ore, s-au înregistrat precipitaţii de 53,1 l/mp, depăşindu-se pragul critic. Din fericire, nu s-au înregistrat pagube.

De altfel, arată ABA Crişuri, toată luna iulie a plouat serios în Bihor. "Pe tot parcursul lunii iulie s-au înregistrat precipitaţii însemnate pe cursul râului Barcău, la staţiile: Sălard (51,9 l/mp), Balc (59,1 l/mp), Marghita (93,7 l/mp), Nuşfalău (94,5 l/mp) şi Marca (104,7 l/mp). De notat ar fi şi precipitaţiile de pe râul Ier, la staţiile Ianca (75,5 l/mp) şi Andrid ( 98 l/mp), de pe râul Bistra, la staţia Chiribiş (102 l/mp) şi de pe râul Crişul Alb, la staţia Chişineu-Criş (79,3 l/mp)", se precizează în comunicat.

În schimb, precipitaţii mai puţin însemnate cantitativ, dar tot mari s-au înregistrat pe râul Crişul Negru, la staţiile Talpoş (48,3 l/mp), Poiana (49 l/mp) şi Zerind (50,8 l/mp), pe râul Crişul Pietros, la staţia Pietroasa (52,2 l/mp), şi pe râul Crişul Repede la staţiile Ciucea (53,5 l/mp) şi Oradea (35,6 l/mp).

Luna august a debutat cu precipitaţii însemnate mai ales în zona bazinului hidrografic Crişul Repede unde, în mai puţin de 24 de ore, s-au înregistrat precipitaţii însemnate la staţiile hidrometrice Leşu Amonte (64,7 l/mp), Barajul Leşu (28 l/mp) şi Bulz (20 l/mp).

În urma acestor precipitaţii, nu au fost înregistrate depăşiri ale cotele de apărare sau pagube, a precizat ABA Crişuri.

"Zilnic, la nivelul Dispeceratului A.B.A Crişuri, se colectează date de la cele 88 de staţii hidrometrice cu o frecvenţă de 12 ore. Atunci când sunt atinse cotele de apărare, colectarea datelor se face din 6 în 6 ore, din 3 în 3 ore sau chiar din oră în oră în funcţie de amploarea fenomenului hidrometeo. Colectarea eficientă a datelor din teritoriu ne oferă posibilitatea nu doar de a avertiza autorităţile implicate în gestionarea situaţiilor de urgenţă, ci şi de a coordona intervenţiile din teren", a precizat Sorin Guler, director ABA Crişuri.

În perioada mai-iulie 2019, în ceea ce priveşte cantitatea de precipitaţii, aceasta a fost distribuită relativ uniform în bazinul hidrografic al Crişurilor, dar felul în care s-au produs a fost atipic: în intervale scurte, de 20-30 de minute, au căzut cantităţi mari de precipitaţii, de cele mai multe ori peste 35 l/mp.

De la începutul anului şi până în prezent au fost emise peste 150 de avertizări de fenomene meteo periculoase şi de inundaţii.