Accidentul rutier produs vineri pe Drumul Național 4, lângă localitatea maghiară Cegléd şi soldat cu moartea unei adolescente de 16 ani din Portugalia, a fost provocat de şoferul microbuzului din Beiuş. Polițiștii spun că acesta ar fi intrat pe contrasens în timpul unei depăşiri neregulamentare. 

Informaţia a fost furnizată de András Tamás (foto), purtătorul de cuvânt al Căpităniei judeţene de Poliţie Pest. „Din cercetări a reieşit că, înainte de impact, şoferul microbuzului a făcut o depăşire neregulamentară şi a intrat pe contrasens, unde s-a izbit de remorca autotrenului”, a spus Tamás, într-o declaraţie pentru site-ul tenyek.hu. 

Potrivit site-ului de ştiri, pe Drumul Național 4 se lucrează, existând varianta ca şoferul, în momentul în care a intrat în depăşire, să fi uitat că şoseaua are câte o bandă pe sens, şi nu câte două.

Adolescenta, se arată în ştire, stătea pe unul din scaunele din faţă, exact pe partea cu care microbuzul s-a lovit de autocamion, iar în urma impactului, a suferit leziuni atât de grave, încât a murit pe loc. Un alt băiat din Portugalia, care stătea lângă ea, a ajuns la spital. „Părinţii lui au ajuns deja în Ungaria, pentru a-i fi alături”, se precizează în ştire, care mai menționează și că în microbuz exista centură de siguranţă doar pentru scaunul şoferului, nu și pentru pasageri. 

Ştirea despre moartea adolescentei, care se numea Laura Bragança şi era fiica unui profesor al Universităţii din Algarve, a întristat comunitatea din localitatea ei natală, pagina de Facebook a oraşului purtând de vineri semnul doliului, iar cea a echipei de baschet în care juca având postate numeroase fotografii ale ei şi mesaje de condoleanţe. 

Trişti sunt şi tinerii din Beiuş implicaţi în proiectul Erasmus Plus, în care ea a fost implicată dar şi părinţii adolescenţilor, care au cunoscut-o. 

Unul dintre ei, Adrian Ciorna, a şi postat pe pagina de Facebook un mesaj menit să atragă atenţia asupra siguranţei copiiilor implicaţi în astfel de proiecte. 

„Ca părinte m-a durut inima, ca și cum aș fi cunoscut-o pe Laura. Fiica mea, nepotul meu, toți elevii au plăcut-o. Dar mi-am și pus întrebarea: cum se organizează aceste experiențe internaționale Erasmus? În mâna cui încredințăm copiii noștri când călătoresc în străinătate? Ce transportatori ori șoferi sunt responsabil de viețile copiilor? Ce calificări au? Cât de sigur e să lași copiii în străinătate fără un părinte însoțitor cu un grup mare de copii și câțiva profesori? Ș.a.m.d. ... întrebări de pus instituțiilor europene mijlocitoare și apoi tuturor participanților responsabili”, s-a întrebat Ciorna în postare. 

În microbuzul implicat în tragicul accident rutier călătoreau, pe lângă şofer, 15 persoane, 11 copii şi 4 însoţitori, din Italia şi Portugalia, care au petrecut câteva zile cu adolescenţi de la Liceul Samuil Vulcan din Beiuş, în cadrul unui proiect Erasmus. Aceştia erau în drum spre Aeroportul din Budapesta, pentru a se întoarce acasă.

Directorul Colegiului Samuil Vulcan, Mihaela Ilieş, a declarat, vineri, pentru BIHOREANUL, că adolescenţii implicaţi în accidentul rutier au petrecut 5 zile la Beiuş, în perioada 5-9 mai, în cadrul unui proiectului EUROPIA - Building New European Dreams. "La noi s-a derulat etapa a 3-a. Au fost în total 29 de copii şi 10 însoţitori la Beiuş, din Italia, Portugalia, Germania, Grecia, Franţa, toţi s-au simţit extraordinar. Când au venit, au venit împreună, cu un autocar. Acum, grupurile de copii din Italia şi Portugalia au decis să plece noaptea, că aveau avion dimineaţa. Au plecat cu microbuzul unei companii de transport din Beiuş", a precizat aceasta.