În mai puţin de cinci ore, sâmbătă, în Bihor au izbucnit şapte incendii, toate generate de folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor.

Cele mai mari pagube s-au produs în comuna Brusturi, unde au fost mistuite 75 de hectare de pământ. Alte zece hectare au luat foc în Finiş, Lugaşu de Jos, Biharia, Uileacu de Munte şi Homorog.

În acest context, ISU Crişana face un apel public către bihoreni, cerându-le să nu mai incendieze terenuri. "Reamintim bihorenilor că incendiile de vegetaţie uscată se pot solda cu pagube materiale în urma propagării flăcărilor la locuinţe, anexe gospodăreşti, depozite de furaje, păduri, plantaţii etc. şi, din nefericire, chiar cu victime umane", se arată în comunicatul ISU Crişana.

"Subliniem, încă o dată, faptul că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, iar în cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere, este obligatorie obţinerea acceptului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi a permisului de lucru cu focul, impunându-se totodată respectarea cu stricteţe a măsurilor şi a regulilor de apărare împotriva incendiilor", a mai transmis Inspectoratul.

Arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi este o contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.