Prezent la Oradea pentru a se întâlni cu aproximativ 200 dintre cei 1.500 de membri ai organizaţiei judeţene Pro România, fostul premier Victor Ponta l-a atacat din prima frază pe succesorul său la şefia PSD, spunând într-o conferinţă de presă susţinută cu acest prilej că în timp ce Liviu Dragnea îşi petrece vacanţa pe meleaguri exotice, el umblă prin ţară pentru a consolida noua formaţiune. „Noi din 3 ianuarie ne-am apucat de treabă, alţii mai norocoşi decât noi sunt prin Maldive, n-au nicio treabă că nu există buget, că sunt greve”, a spus Ponta, referindu-se la amânarea Legii Bugetului de stat şi la grevele din bazinul carbonifer Oltenia.

Flancat de fostul vicepremier Daniel Constantin şi de şeful Pro România Bihor, Octavian Bara, Ponta a afirmat că noul partid este o alternativă „nu doar pentru cei care sunt dezamăgiţi, supăraţi pe Dragnea”, ci chiar şi pentru cei decepţionaţi de „opoziţia formală” a PNL, care are o prestaţie neconvingătoare.

De asemenea, Ponta a spus că Pro România e „un proiect social-liberal”, îmbinând atât politici specific liberale, ca atunci când conducea Guvernul, reducând TVA şi simplificând Codul Fiscal, cât şi politicile social-democrate pe care PSD, sub domnia lui Dragnea, le-a abandonat.

„Un sistem mafiot”

Victor Ponta a afirmat că îşi asumă „o parte din vină” pentru ascensiunea lui Dragnea, care „teleormanizează” România, nu doar deturnând PSD de la traiectoria social-democrată şi creând „un sistem mafiot, feudal, care nu are nicio legătură cu ce ar trebui să fie România în 2018 - 2019”, ci deturnând ţara însăşi de la „direcţia corectă”, şi anume calea europeană.

„Noi suntem Pro România, dar şi pro Europa, pentru că României îi este mai bine în Europa decât i-ar fi în afara Europei. Principalii investitori sunt din Europa, ţările europene sunt principalii noştri parteneri comerciali, iar fondurile Uniunii Europene au creat dezvoltare în România”, a spus Ponta, care a lăudat, în context, şi iniţiativa Alianţei Vestului, tocmai pentru că îşi propune accesarea de fonduri UE.

„După 2016 am fost toţi înşelaţi, noi n-am ştiut că exista un program de guvernare paralel, pe care îl ştiu numai Dragnea şi Vâlcov. În campanie programul erau două poze mari, cu Firea, pe care a mătrăşit-o, şi cu Ponta, pe care l-a mătrăşit. Nu mai era Dragnea dacă punea poza lui Dăncilă şi a lui Carmen Dan; vă asigur că lua PSD-ul 20%, nu lua 45%”, a spus fostul premier, subliniind că după alegeri PSD n-a făcut decât să încerce salvarea lui Dragnea de Justiţie: „Toată guvernarea şi tot Parlamentul trebuie să rezolve problemele juridice ale lui Dragnea. Nu putem ţine o ţară blocată de doi ani pentru Dragnea şi problemele lui”.

Urmează scumpiri

Admiţând că pe vremea când era premier a făcut două greşeli, introducând supraacciza pe carburanţi şi aşa-numita „taxă pe stâlp”, Ponta a criticat şi politicile anti-economice ale PSD, spunând că OUG 114 a creat o „instabilitate fără precedent” şi că va provoca scumpiri în lanţ: „Au pus şase taxe noi, taxele pe bănci înseamnă că vor fi mai greu de accesat creditele şi mult mai scumpe. Taxele pe energie vor majora toate preţurile, care se vor regăsi în facturi, taxele pe comunicaţii la fel”.

Ponta a denunţat şi „păcăleala” creşterii salariilor, dar numai a celor brute, spunând că înainte de alegerile din 2016 nu vorbea nimeni în PSD că „o să treacă contribuţiile de la angajator la angajat”, precum şi amăgirea privind creşterea pensiilor, deoarece pensiile care cresc cel mai mult sunt cele mari, în vreme ce pensiile mici cresc nesemnificativ.

„La remorca” lui Orban, darnic cu UDMR

De asemenea, Ponta a criticat faptul că Dragnea urmează modelul lui Viktor Orban şi că, pentru a nu pierde majoritatea parlamentară care susţine guvernarea, face concesii UDMR acceptând toate pretenţiile partidului maghiar în schimbul voturilor pentru diverse proiecte de legi.

„Eu cred că modelul Orban nu este cel bun pentru România, faptul că Dragnea îl copiază este foarte rău”, a spus Victor Ponta, subliniind că nici măcar liderii UDMR nu l-au luat drept model pe autocratul de la Budapesta, în timp ce şeful PSD s-a pus efectiv „la remorcă”.

„Prost nu este cine cere (n.r. – adică UDMR), ci ăla care dă. Domnul Hunor, de câte ori râmâne Dragnea fără majoritate, merge să mai negocieze ceva cu el”, a mai spus Ponta.

Primul test, europarlamentarele

Revenind la obiectivele noii sale formaţiuni, liderul Pro România a afirmat că aceasta va continua să mai primească parlamentari de la PSD, dar „selectiv”, adică doar „cei care reprezintă ceva, care au totuşi o anumită activitate sau pot să facă lucruri bune”, pentru că „nu vrem să fim un PSD mai mic”.

De asemenea, Ponta a reiterat că nu va candida în acest an la prezidenţiale, ci „încercăm să pregătim un candidat, poate să fie şi independent, care să nu-l lase pe Dragnea să ajungă în turul II cu Iohannis, să reprezinte o variantă de centru stânga la ceea ce domnul Iohannis reprezintă pe partea dreaptă”.

Fostul premier a precizat că, deocamdată, „primul test” pentru Pro România sunt alegerile pentru Parlamentul European, programate pe 26 mai, când va fi cap de listă, dar numai pentru notorietate, deoarece „nu merg la Bruxelles”. De altfel, Ponta a sugerat că ar vrea să-şi continue cariera tot la palier guvernamental, dacă vor exista condiţii după alegerile parlamentare din 2020. „Aş vrea ca după alegerile din 2020, când vom avea parlamentari, dacă va exista contextul necesar, în zona executivă să continuăm ce nu am terminat în 2015. Dar e o discuţie mai lungă”, a spus fostul premier.