Situaţia crimelor din Caracal provoacă reacţii de tot felul în toată ţara, reformarea sistemului de urgenţe fiind unul dintre cele mai arzătoare subiecte.

Bătaie de joc

Secretarul de stat în Medicina de Urgenţe Raed Arafat a atras atenţia asupra apelurilor false care vin prin 112 de pe cartele de tip pre-pay, exemplificând cu un caz petrecut zilele trecute în judeţul Bihor, unde un bărbat a sunat în repetate rânduri la Urgenţe ameninţând că se spânzură şi cerându-le operatorilor să îl localizeze, închizând, însă, telefonul de fiecare dată.

"Ieri (marţi, n.r.) la Bihor, o persoană a sunat de mai multe ori şi zicea că se sinucide, că se spânzură şi a dat diferite indicii şi spunea să-l localizăm. Şi-a bătut joc de ei, de pe o cartelă fără număr. Plus, faptul că dacă am cunoaşte a cui este cartela poate să ne ajute în localizarea persoanei", a spus Raed Arafat la Digi24, într-o declaraţie preluată de site-ul bihorpenet.ro.

Acesta a mai precizat că nu mai puţin de 70% din apelurile la 112 sunt false sau abuzive şi sunt făcute de pe telefoane pre-pay, cu număr ascuns. "Fără număr înseamnă că nu poţi să iei nicio măsură. Înseamnă că îţi blochează tot 112", a spus Arafat.

Din nou Ivanov

Contactaţi de BIHOREANUL, reprezentanţii Poliţiei Bihor au confirmat situaţia. "În cursul zilei de marţi, persoana în cauză a apelat numărul unic de urgenţă de mai multe ori. Persoana în cauză a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 500 de lei, conform OUG 34/2008, privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă", a declarat ofiţerul de presă Ioana Lascău.

Sursele BIHOREANULUI spun că bărbatul amendat, marţi, de poliţişti este nimeni altul decât Constantin Daniel Ivanov, care, până la urmă le-a dezvăluit oamenilor legii adresa la care se afla, astfel că un echipaj al Poliţiei şi unul al Ambulanţei s-au deplasat pentru a verifica situaţia.

Daniel Ivanov este un personaj cunoscut în Oradea, fiind internat, în repetate rânduri, cu forţa la Psihiatrie. În luna mai, el a mânjit cu fecale uşa sediului PNL Bihor, spunând că va face acest lucru şi la sediile celorlalte partide, după ce pe 20 aprilie aruncase o pungă cu manifeste şi în timpul festivităţilor ocazionate de Centenarul eliberării oraşului.

În urma episodului din mai, el a fost internat la Psihiatrie, unde a filmat - şi de unde a transmis presei - condiţiile mizere din Pavilionul 3 al secţiei de Psihiatrie a Spitalului Municipal, din strada Louis Pasteur, pavilion pentru bărbaţi, arătând igrasia şi pereţii scorojiţi din salonul 2, unde fusese cazat.

O secundă contează

Problema apelurilor false la 112 este una cât se poate de serioasă pentru urgentişti. La Poliţia Bihor sunt înregistrate, în medie, în jur de 7 apeluri false pe zi, şi nici la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă situaţia nu este roz.

"Primim numeroase apeluri false prin 112, atât pe linie medicală, cât şi solicitări pentru stingerea incendiilor, căutare salvare de persoane ş.a.m.d., fapt ce generează nu doar o risipă de resurse, ci mai grav, poate să impieteze intervenţiile la situaţii de urgenţă reale, care survin în intervalul în care forţele şi mijloacele sunt alocate în cazuri false", a precizat BIHOREANULUI maiorul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana.

Un alt caz revoltător s-a petrecut în luna mai a acestui an, când pompierii au fost puşi pe drumuri în urma unui alt apel fals.

"Un bărbat ne-a apelat prin 112 sesizând că, în urma prăbuşirii unui arbore, a rămas blocat într-o zonă împădurită din Budureasa, aflându-se în maşină cu soţia şi copilulul de 4 ani, bolnav. Apelul a fost făcut după ora 22, bineînţeles, la faţa locului fiind mobilizat de urgenţă echipajul de cătuare - salvare, pentru a descoperi ulterior că e vorba de o alertă falsă”, a mai precizat Camelia Roșca, subliniind că "în domeniul situaţiilor de urgenţă, uneori câteva minute, chiar secunde, fac diferenţa între viaţă şi moarte". Și bărbatul cu pricina a fost identificat și sancționat.