Turişti orădeni, adulţi şi copii, care au fost în excursie în Veneţia, Italia, urmează să sosească în această noapte în vama Borş.

Deocamdată, nu se ştie cu exactitate câte persoane sunt, însă prefectul judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea, dă garanţii că toate persoanele care vor intra în ţară vor fi întrebate de unde vin, iar dacă sosesc din zonele problematice din Italia, vor fi consultate şi de medicii DSP Bihor.

"Oricine ajunge în vamă va fi investigat şi analizat. Avem medici DSP Bihor care asigură permanenţa până mâine (n.r. luni) la ora 11. La ora 8.30, la mine la birou vor veni medicii epidemiologi, pentru a face un grafic de permanenţă pentru toate punctele de trecere a frontierei. De asemenea, în vama Borş există un container pentru o eventuală carantină, dacă va intra în ţară vreo persoană cu simptome de îmbolnăvire", a declarat Ţiplea, duminică, pentru BIHOREANUL.

Persoanele care vin din Italia, dar nu prezintă niciun simptom de îmbolnăvire, vor fi trimise acasă, unde vor trebui să rămână izolate timp de 14 zile. "Au obligaţia de a sta 14 zile în carantină acasă, sunt motivaţi dacă trebuie să meargă la şcoală sau la serviciu, iar DSP Bihor are obligaţia să inventarieze situaţia lor în fiecare zi", a mai spus prefectul.

Mădălin Bura, patronul firmei de transport BMV Tours, care aduce în România grupul de elevi din Alba Iulia, dar şi un grup de orădeni, spune că toţi turiştii sunt în stare bună. "Noi asigurăm transportul lor, dar toată lumea se simte bine, nimeni nu are nicio problemă", a declarat Bura, duminică, pentru BIHOREANUL.

Acesta a adăugat că în autocarul cu turişti din Oradea se află circa 40 de persoane, toate adulte, dar pe drum spre România mai este cel puţin un alt autocar, al altei firme, cu elevi din municipiu. Se estimează că turiştii orădeni vor ajunge în vama Borş luni dimineaţă, în jurul orei 5. "Important este ca toată lumea să ajungă acasă în siguranţă", a adăugat patronul BMW Tours.

Pe de altă parte, prefectul Ţiplea a mai spus că reprezentanţii DSP Bihor şi ai ISU Crişana inventariază locurile din Oradea care ar putea fi folosite, în cazul în care în Bihor vor apărea cazuri suspecte de infectarea cu coronavirus. "Avem câteva spaţii în vedere, au plecat în teren ISU şi DSP, să vadă dacă corespund din punct de vedere al carantinei. Practic, ne pregătim pentru o situaţie reală", a spus Ţiplea.