După modelul Ilie Bolojan, căruia în perioada 2005 - 2007 i-a fost şef de cabinet în instituţia pe care acum o conduce, prefectul Dumitru Ţiplea ridică standardele de exigenţă pe care le vrea îndeplinite de către funcţionari, motiv pentru care a şi luat două măsuri de eficientizare a activităţii acestora, fie că sunt secretari ai unităţilor administrativ-teritoriale, fie că lucrează chiar în subordinea sa.

Cartonaş galben

Începând din prima zi a acestei săptămâni şi până în vinerea următoare, cei 101 secretari generali din administraţiile locale - din Consiliul Judeţean Bihor, de la oraşe şi comune - au fost convocaţi în serii de câte 10-12 persoane la Prefectură, pentru ca unora dintre ei să le fie arătat "cartonaşul galben", mai precis un avertisment că riscă să răspundă în faţa comisiei de disciplină a Prefecturii, pentru încălcarea Legii administraţiei publice locale.

Motivul? Nu au trimis în termenul legal Prefecturii, pentru ca juriştii acestei instituţii să controleze legalitatea lor, actele administrative adoptate în UAT-uri, în condiţiile în care Legea prevede ca hotărârile de consilii locale/judeţene şi dispoziţiile de primari/preşedinţi de consilii judeţene să fie transmise prefecturilor în 10 zile de la adoptarea lor.

"În ianuarie 2020 am primit hotărâri de consiliu local adoptate în luna mai a anului 2019, adică de peste 30 de ori peste termenul prevăzut de lege. Am decis convocarea tuturor secretarilor de UAT-uri la Prefectură, începând de lunea aceasta şi până vinerea următoare, pentru "recapitularea" obligaţiilor pe care le au conform legii", a explicat BIHOREANULUI prefectul Dumitru Ţiplea, adăugând că "miercuri, au venit zeci de kilograme de acte administrative de anul trecut, încât a durat 3 ore inventarierea lor şi distribuirea către jurişti, ca să fie controlată legalitatea adoptării".

Prefectul a precizat că secretarii care vor mai ignora obligaţiile legale vor fi chemaţi să răspundă în faţa comisiei de disciplină a Prefecturii, care nu va fi blândă. "Actele administrative produc efecte juridice imediate, ceea ce înseamnă că, dacă sunt verificate târziu şi se identifică probleme de legaltate, produc, de fapt, haos", a mai spus prefectul.

La şcoală!

Pe de altă parte, funcţionarii Prefecturii vor fi obligaţi să urmeze, pe cheltuiala instituţiei, cursuri de instruire pentru folosirea eficientă a calculatoarelor cu care sunt dotaţi.

"Am remarcat că doar câţiva angajaţi din Prefectură ştiu să folosească Excel-ul, în condiţiile în care cele mai multe raportări se fac în Excel. Unii îşi rugau colegii să le facă în locul lor, ceea ce nu este normal. La fel ca în 2005 (n.r. - când era directorul de cabinet al prefectului Ilie Bolojan), iar în Prefectură se lucra cu hârtie şi pix deşi erau calculatoare, iar noi am hotărât să urmeze cursuri ECDL, am decis acum să-şi actualizeze cunoştinţele de folosire a calculatoarelor", a mai spus prefectul Dumitru Ţiplea.

Concret, Prefectura a cerut oferte din partea unor firme specializate, iar una va instrui funcţionarii în cadrul unor cursuri de două săptămâni, care vor costa circa 330 lei. "Cursul va avea 20 ore şi va fi urmat de funcţionari în serii de câte 10, timp de câte 2 ore la sediul Prefecturii. Ca să nu spună că sunt obosiţi, o oră va fi din timpul programului de lucru şi, ca să nu fie totuşi îngreunată activitatea instituţiei, o oră va fi din afara programului de muncă", a spus prefectul.

Ţiplea a motivat această iniţiativă prin faptul că doreşte "să eficientizăm activitatea Prefecturii prin intensificarea ritmului de lucru" cu ajutorul calculatoarelor.