Moartea unui copil de 14 ani din Curtuişeni şi omenia mamei sale pot salva vieţile altor cel puţin patru oameni.

După un stupid accident de circulaţie soldat cu un traumatism cranio-cerebral incompatibil cu viaţa, o operaţie prin care medicii au încercat totuşi să-l salveze şi, în final, acordul mamei de a-i dona organele, medici din Bucureşti, Târgu Mureş, Cluj şi Viena au sosit marţi la Oradea pentru a le preleva în vederea transplantării.

"Un adolescent de 14 ani a suferit săptămâna trecută un accident de bicicletă şi, în urma acestuia, un traumatism cranio-cerebral. A fost adus de urgenţă la spitalul nostru şi operat, dar din nefericire, cu toate eforturile colegilor, nu a putut fi salvat. Luni a fost declarat în moarte cerebrală, după instalarea tabloului clinic încă de duminică", a declarat BIHOREANULUI dr. Carmen Pantiş, coordonatorul judeţean al Programului Naţional de Transplant.

Potrivit acesteia, a fost obţinut acordul medicului legist de gardă şi apoi acceptul mamei pentru efectuarea unor prelevări de organe, astfel că în cursul zilei de marţi echipe de medici orădeni, bucureşteni, clujeni, târg-mureşeni şi austrieci au prelevat cordul copilului, plămânii, ficatul, rinichii şi corneea.

"Este a cincea operaţie de prelevare de organe din acest an, în care, până acum, am avut şase refuzuri din partea familiilor, care au invocat neîncrederea în sistemul sanitar românesc, mai precis în criteriile de alocare a organelor", a mai spus dr. Pantiş.