Cu toată că PSD a fost acuzat că a cedat enorm în faţa UDMR fiindcă a inclus în recent adoptatul Cod Administrativ o mulţime de noi drepturi pentru minorităţile naţionale, PPMT consideră că, în realitate, acestea sunt fictive şi, mai mult, că prevederile din această culegere de acte normative restrâng drepturi deja câştigate de minorităţi, iar în plus şi instituie o centralizare absurdă care amputează prerogative ale administraţiilor locale.

"O inechitate"

Adoptarea prin Ordonanţă de Urgenţă a Codului Administrativ al României este "un abuz", a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele PPMT, orădeanul Csomortany István, argumentând că executivul abuzează de metoda OUG-urilor în pofida referendumului din 26 mai, corect fiind ca acest Cod să fi fost dezbătut şi adoptat ca lege, adică după dezbatere în Parlament.

"Codul nu aduce nicio noutate, este un copy-paste după mai multe legi care au legătură cu administraţia publică", a remarcat Csomortanyi, trecând apoi la "durerea" comunităţii maghiare. "Cea mai mare problemă a noastră este pragul de 20% care face posibilă folosirea limbilor minorităţilor naţionale. Până acum, aceste limbi puteau fi folosite în comunităţile locale unde ponderea minorităţilor a fost de 20% conform recensământului din 1992, de acum înainte se vor lua în considerare rezultatele ultimului recensământ. Asta înseamnă că în unităţile administrativ-teritoriale unde a scăzut ponderea comunităţii maghiare nu vom mai beneficia de acest lucru", a spus preşedintele PPMT, dând ca exemple oraşele Cluj şi Zalău, unde faţă de 1992 maghiarimea s-a împuţinat.

"Este şi o inechitate. La Cluj comunitatea maghiară înseamnă 50.000 de persoane, dar pentru că nu constituie 20%, nu va mai putea folosi limba maghiară în administraţie, deşi este mai mare decât comunitatea maghiară din Oradea", a arătat Csomortanyi.

Pe de altă parte, trebuie adăugat că noul Cod Administrativ permite utilizarea limbilor minorităţilor şi în localităţile unde acestea nu însumează 20% din totalul populaţiei, în baza unor simple hotărâri de Consiliu Local, ceea ce în Transilvania va fi foarte posibil pentru că toate partidele au interesul să "se pună bine" cu UDMR, aşa încât să aibă majorităţi în consilii.

Formulare locale, la... Guvern

De asemenea, preşedintele PPMT acuză şi centralizarea administrativă care va leza autonomia locală, cu efect inclusiv în restrângerea drepturilor minorităţilor naţionale.

Csomortanyi a spus că până acum legislaţia nu interzicea utilizarea formularelor administrative exclusiv în limba maghiară, dar de acum înainte, potrivit Codului, vor mai putea fi folosite doar cele bilingve, româno-maghiare. Mai mult, Comortanyi a explicat că de acum înainte însăşi "existenţa acestor formulare" va fi condiţionată de aprobarea prin Hotărâre de Guvern a listei de formulare. "Formularele bilingve pentru taximetria din Oradea vor fi posibile doar dacă doamna Dăncilă va avea timp să se ocupe de această problemă vitală pentru conducerea ţării", a spus el sarcastic.

În acest context, preşedintele PPMT a declarat că va face un test pentru a demonstra greutatea cu care se vor aproba formularele bilingve pentru administraţiile locale, transmiţând "azi" la Departamentul pentru Relaţii Interetnice, cel care abilitat prin Cod să propună formularele care apoi trebuie avizate de ministere înainte ca premierul să emită o Hotărâre de Guvern, o solicitare "să elaboreze formularele pentru administraţiile locale, şi să vedem în cât timp o vor elabora".