România are dificultăţi serioase în accesarea fondurilor europene din programele de coeziune, destinate recuperării întârzierilor faţă de statele occidentale dezvoltate, dar Oradea este un exemplu pozitiv, alături de încă două oraşe din ţară, Cluj Napoca şi Alba Iulia, a declarat într-o conferinţă de presă desfăşurată vineri în sala mică a Primăriei orădene eurodeputatul Daniel Buda, liberal, membru al grupului Partidului Popularilor Europeni din Parlamentul de la Bruxelles.

Acesta a explicat că, la solicitarea PE de identificare a modelelor de bună practică în accesarea fondurilor europene din programul de coeziune, a propus Primăria Oradea, la fel ca şi celelalte două municipalităţi, pentru recunoaşterea gradului de accesare mult peste media naţională, propunerea sa fiind acceptată de un juriu format din europarlamentari din Belgia, Slovenia, Franţa, Croaţia, Olanda, Bulgaria, Polonia şi Germania.

„Cele trei oraşe sunt poli de creştere, care au salvat într-o oarecare măsură absorbţia fondurilor pentru coeziune la nivel naţional şi chiar european”, a spus eurodeputatul Daniel Buda, înmânându-i primarului Ilie Bolojan diploma din partea grupului PPE.

Buda a explicat că inclusiv la nivel european, dată fiind rata redusă a absorbţiei acestor fonduri de către statele din estul Europei, se punea problema reducerii alocărilor. „Francezul, germanul, pe bună dreptate, s-au întrebat la ce bun (n.r. – aceste fonduri destinate fostelor ţări socialiste) dacă nu sunt accesate”, a spus deputatul, adăugând că, totuşi, datorită unor asemenea exemple de succes alocarea pentru programele de coeziune va creşte în următorul exerciţiu financiar al UE cu încă un miliard de euro.