Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a prezentat joi un bilanţ al campaniei în judeţ, concluzionând într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu Emilian Pavel, candidat la Parlamentul European pe locul 14, că partidul său a dus „o campanie frumoasă”.

„Vrem să bifăm”

Într-un monolog placid, şeful PSD Bihor a afirmat că pesediştii au fost „bine primiţi” în campanie de bihoreni, dintre care mulţi „ne-au asigurat de sprijinul lor prin vot”, până şi „oameni care nu au votat niciodată cu PSD, inclusiv membri PNL, consilieri locali, poate primari”, deoarece „suntem cu programul de guvernare pe la 72%-76% şi urmează să-l finalizăm până la sfârşitul mandatului (...), vrem să bifăm tot ce ne-am promis în 2016”.

În ciuda „realizărilor”, Mang a refuzat să facă o prognoză a rezultatului de duminică, astfel că nu a luat în considerare asumarea răspunderii în eventualitatea unui rezultat prost. „Nu ne-am gândit la acest lucru, noi ne-am făcut datoria, nu văd vreun motiv pentru care să avem un scor mic”, a spus el.

Ca să dea greutate laudelor, Mang a susţinut că „Guvernul PSD” a alocat peste 2 miliarde lei pentru localităţile din Bihor, adică „cea mai mare sumă alocată vreunui judeţ din România, suntem primul judeţ la acest capitol”, din aceşti bani construindu-se „blocuri ANL, locuinţe de serviciu, Sala Polivalentă din Oradea, cămine culturale în diverse comune”.

Record cu minciuni

Şeful PSD Bihor a spus, de asemenea, că activiştii partidului au distribuit în judeţ cele mai multe materiale de propagandă avute vreodată, între care şi 175.000 exemplare dintr-un „ziar electoral”.

Întrebat de ce în acesta se pretinde că ar fi meritul PSD, de pildă, dublarea alocaţiilor pentru copii, deşi propunerea a aparţinut PNL, iar PSD a votat împotriva ei, şeful filialei a susţinut că, dimpotrivă, liberalii s-au opus la votarea Legii Bugetului, fiind nevoie ca ulterior pesediştii să facă o lege separată, special în acest scop.

În aceeaşi ordine de idei, cu „ziarul electoral” în faţă, BIHOREANUL l-a întrebat pe şeful PSD de ce sala polivalentă a fost inclusă la capitolul „investiţii realizate de Guvernul PSD” deşi în realitate a fost promisă încă din 2013, dar abia acum se munceşte la ea, într-un ritm lent, nefiind făcută deocamdată nici măcar fundaţia.

„Este o greşeală de tehnoredactare”, a zis Mang, admiţând că, de fapt, în „ziarul” PSD trebuia să scrie că „investiţia a fost începută”.

„Puteam fi 6.000”

Pe de altă parte, BIHOREANUL a întrebat de ce PSD, care este cel mai mare partid din România, nu a reuşit să organizeze niciun miting în Oradea, oraş în care acest partid n-a fost niciodată în preferinţele alegătorilor.

„Am vrut să facem un miting, dar pe 11 mai Piaţa Unirii era ocupată cu Târgul Gaudeamus. După acea dată n-am mai vrut, pentru că am vrut să fim între oameni”, a spus Mang, referindu-se la predilecţia pentru campania în zona rurală a judeţului.

Cu toate acestea, Mang a spus, fără să clipească măcar, că dacă PSD ar fi ţinut miting în centrul Oradiei ar fi adunat de trei ori mai mulţi participanţi decât a reuşit PNL la singura manifestare de acest fel, la Sala Sporturilor. „Puteam fi 6.000”, a zis şeful PSD Bihor.

Frică de „evenimente”

În ce priveşte ziua votării, Mang a sugerat că deţine „informaţii” conform cărora opoziţia ar fi pregătit acte de violenţă. „Duminică sper să nu avem incidente, cu toate că avem informaţii că vor fi incidente în secţiile de votare, sunt informaţii pe intenet, mai ales din partea USR-PLUS, dar mai este şi Mandolină (n.r. – porecla dată de PSD preşedintelui PNL, Ludovic Orban), care a îndemnat lumea să ia parul”, a spus şeful PSD Bihor.

Emilian Pavel l-a susţinut şi el. „Vă asigurăm că din punctul nostru de vedere nu vor exista evenimente”, a zis acesta, adăugând că nu are aceeaşi garanţie din partea opoziţiei: „Sper că şi cei care prin anumite voci, prin sms-uri sau pe grupuri de whatsapp anunţă că trebuie create evenimente în ziua votului să se răzgândească”.