Unul dintre cei mai eficienţi procurori ai Serviciului Teritorial Oradea al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pe care l-a şi condus din primăvara anului trecut până în primăvara acestui an, Adrian Valentin Muntean, a cerut şi a obţinut din partea Consiliului Superior al Magistraturii încetarea activităţii la DNA.

"Pe 3 iulie am făcut solicitarea la CSM, care a fost aprobată ieri, pe 12 iulie", a declarat Muntean, vineri, pentru BIHOREANUL, precizând că a luat această decizie din "motive personale".

"Am avut motive personale, fără nicio legătură nici cu conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, nici cu vreun dosar, nici cu faptul că nu mi-a fost prelungit mandatul la conducerea Serviciului Teritorial Oradea. Cine îmi cunoaşte caracterul, comportamentul, modul de a gândi şi de a acţiona ştie că nu există nicio legătură cu aceste lucruri. Cât am lucrat la DNA, am investit devotament, timp, pricepere... Jumătate din rechizitoriile de anul trecut eu le-am realizat. Respect Direcţia Naţională Anticorupţie, este o instituţie care mi-a dat posibilitatea să mă confrunt cu lucruri noi în plan profesional, să mă perfecţionez şi să mă afirm", a spus Muntean.

Magistratul în vârstă de 37 de ani a activat în DNA Oradea din 2011, când a venit din postura de procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba.

Muntean este cel care a "salvat" celebrul mega-dosar Kiss, vizându-l pe fostul preşedinte al UDMR şi al Consiliului Judeţean Bihor Alexandru Kiss, dosar deschis încă la începutul anilor 2000, dar lăsat în nelucrare. În 2015, procurorul Adrian Muntean l-a finalizat cu rechizitoriu, iar luna trecută, Tribunalul Bihor a decis condamnarea fostului politician la 8 ani de închisoare, precum şi a patronului firmei Selina, Beniamin Rus, găsit vinovat că l-a mituit, la 4 ani de închisoare, tot cu executare.

Procurorul Adrian Muntean a şi condus DNA Oradea, cu delegare, din martie 2017 până în martie 2018, când în locul său a fost numită Felicia Popovici, schimbarea producându-se după un control al structurii centrale care, însă, nu a anunţat vreo neregulă în activitatea sa.

La DNA Oradea, Muntean a mai instrumentat şi alte dosare grele, precum ale unor foşti judecători ai Curţii de Apel Oradea, ca de exemplu Mircea Pușcaș, Traian Muntean sau Mihaela Pătrăuș, sau cel al lui Radu Mărginean, fost şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor.

De la 1 august, el îşi va desfăşura activitatea ca simplu procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara.