Împiedicarea polițistului să-și exercite obligațiile de serviciu, întrebuințarea în public de obscenităţi ori gesturi jignitoare la adresa oamenilor legii, dar şi deranjarea vecinilor ar putea deveni infracţiuni conform unui pachet legislativ  lansat în dezbatere publică la sfârşitul săptămânii trecute de Ministerul Afacerilor Interne.

Anunţul a fost făcut, luni, într-o conferinţă de presă, de către şeful Poliţiei Bihor, comisarul şef Alin Haniş, care a prezentat punctele principale din proiectul care vrea să acorde poliţiştilor puteri sporite şi să întărească siguranţa cetăţenilor.

Reguli noi

În proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranței publice s-au introdus proceduri de acţiune ale poliţiştilor care privesc direct interacţiunea cu cetăţenii - legitimarea, încătuşarea, conducerea la sediul Poliţiei - care până în prezent au fost prevăzute doar în regulamente interne şi ordine ministeriale. „Cetăţenii trebuie să ştie ce drepturi şi obligaţii au, de pildă, când sunt legitimaţi. Sau în ce condiţii pot fi conduşi la sediul Poliţiei”, a explicat comisarul şef.

Potrivit proiectului, de pildă, poliţiştii pot efectua control corporal al persoanei legitimate, al bagajelor pe care aceasta le are asupra sa, dar şi al vehiculului „în scopul identificării unor arme, obiecte sau substanțe, ce pot fi folosite împotriva polițistului, a altor persoane sau pentru autovătămare, ori a căror prezență este de natură să creeze un pericol pentru ordinea publică”, procedură care este una sumară şi pentru care nu au nevoie de un mandat eliberat de un judecător, ca şi în cazul percheziţiei.

Toate acţiunile aplicate şi motivul vor fi menţionate într-un proces verbal pe care, ulterior, persoana are dreptul să îl conteste. „Dacă instanţa va admite contestaţia şi va constata că poliţistul a greşit, procedurile fiind prevăzute într-o lege, acesta este pasibil să răspundă penal pentru abuz în serviciu”, a mai spus Haniş.

Pachetul de legi al MAI reglementează şi situațiile când polițistul are dreptul de a pătrunde într-un spațiu privat fără acordul proprietarului, o prevedere ce ar fi fost binevenită în celebrul caz Hladii, de pildă, când oamenii legii au trebuit să aştepte un mandat din partea judecătorului pentru a intra în apartamentul în care se ascundea criminalul.

Astfel, dacă proiectul de lege se va aproba în forma actuală, poliţiştii vor putea intra într-o locuinţă ori în orice spaţiu privat dacă au indicii că acolo se află autorul unei infracţiuni dar şi în cazul în care există informaţii că pot găsi persoane decedate, abuzate, rănite sau aflate în pericol.

Gălăgie penală

Crește, de asemenea, cuantumul amenzilor pentru pentru refuzul de legitimare. Dacă în prezent contravenţia este sancţionată cu sume între 100 și 500 lei, potrivit proiectului de lege ar putea ajunge între 500 și 1.500 lei. Scandalagii care refuză să se legitimeze la cererea poliţiştilor riscă să facă închisoare căci potrivit proiectului, fapta de a-l împiedica pe poliţist să-şi exercite obligaţiile de servici - adică să legitimeze, să controleze bagajele, maşina ori să conducă persoane la sediu - va constitui infracţiune şi se va pedepsi cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Tot infracţiune ar putea deveni întrebuințarea în public de cuvinte, expresii ori gesturi jignitoare sau obscene la adresa oamenilor legii aflaţi în timpul serviciului, sancţionată cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dar şi „continuarea săvârșirii unor fapte prin care se tulbură folosinţa locuinţei locatarilor dintr-un imobil, prin ignorarea avertismentelor lansate de agentul constatator și după aplicarea amenzii prevăzute de lege”.

Cea din urmă infracţiune se referă la situaţii foarte des întâlnite, cum ar fi redarea de muzică la intensitate mare în imobile cu destinația de locuinţe, sau organizarea de petreceri cu caracter privat în spațiul public, în proximitatea imobilelor cu destinația de locuințe. Pentru această infracţiune, pedeapsa este cu închisoare de la 3 luni sau 2 ani. 

Întregul proiect lansat în dezbatere publică poate fi consultat pe pagina Ministerului Afacerilor Interne.