Înalţii funcţionari, asemenea copiilor mici, spun şi fac lucruri trăsnite. Mai ales dacă părinţii - în speţă statul - le dau pe mână bani cu nemiluita, pe care-i pot "sparge" cum vor...

„Adresaţi-vă autorităţilor!”

Orădeanca Lilla Debelka, membru PSD propulsat secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, s-a întâlnit marţi dimineaţă la Prefectură cu reprezentanţii instituţiilor de forţă, de la Jandarmerie la Poliţie, cu cei ai unor deconcentrate precum Inspectoratul Teritorial de Muncă şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, precum şi cu funcţionari ai unor primării din judeţ, pentru a le vorbi despre riscurile la care se supun în cazul în care decid să plece la muncă în străinătate!

Potrivit organizatorilor, întâlnirea, desfăşurată în cadrul celei de a doua etape a campaniei „Informare acasă! Siguranţă în lume”, a avut ca scop realizarea unei informări „corecte şi cât mai complete” a potenţialilor migranţi, în ceea de priveşte drepturile pe care le au în statele membre ale Uniunii Europene.

„Dacă veţi fi puşi într-o situaţie expusă în cadrul acestei conferinţe sper că veţi avea puterea şi înţelepciunea de a vă adresa autorităţilor”, a citit de pe foaie Lilla Debelka.

Aceasta este cea de-a doua acţiune de acest gen organizată în Bihor. Anul trecut, la doar câteva zile după ce a înfierat participanţii la mitingul Diasporei ca atentatori la adresa democraţiei şi a aprobat acţiunile în forţă ale Jandarmeriei din 10 august 2018, Debelka a plâns de mila românilor plecaţi în băjenie într-o altă campanie goală de conţinut organizată la Prefectură.

În ciuda demersurilor făcute la acea dată de BIHOREANUL, Lilla Debelka şi echipa sa au păstrat tăcerea cu privire la bugetul şi finalitatea acţiunii.

„Transmiteţi prietenilor...”

La fel ca anul trecut, la întâlnirea de marţi, prezidată, alături de secretarul de stat Debelka, de subprefectul Iulius Delorean şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang, organizată mai mult pentru a bifa o acţiune plătită din bani publici, nu au participat potenţiali beneficiari ai informaţiilor diseminate (în fond, nişte generalităţi şi statistici), ci doar reprezentanţi ai administraţiilor locale din judeţ, secretari de Consilii Locale sau simpli funcţionari.

De altfel, acest lucru a fost conştientizat inclusiv de participanţii la dezbateri. „Mă îndoiesc că printre dumneavoastră se numără persoane care doresc să migreze, dar dorinţa noastră este să transmiteţi prietenilor şi cunoştinţelor care ar dori să facă asta informaţiile care s-au spus aici”, a declarat directorul ITM Bihor, Marius Rotar.

Potrivit statisticilor oficiale vehiculate de Lilla Debelka, numărul victimelor traficului de persoane a scăzut în 2018 cu 25% faţă de anul precedent. Fără jenă, secretarul de stat a pus acest lucru pe seama campaniilor de informare derulate de Ministerul Românilor de Pretutindeni cu primarii din ţară, care la rândul lor le-ar fi povestit alegătorilor cum să se protejeze.