Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a transmis, miercuri, o informare actualizată privind evoluţia pestei porcine africane în judeţul Bihor. După ce un nou focar la porcii domestici a fost confirmat în localitatea Cheţ, numărul acestora a ajuns la 10.

"DSVSA Bihor informează asupra faptului că în baza buletinelor de analiză emise de Laboratoare naţionale acreditate pentru diagnosticul Pestei Porcine Africane (PPA), în judeţul Bihor, au fost diagnosticat în localitatea Cheţ - Municipiul Marghita un focar de PPA la porcii domestici", se arată în comunicatul semnat de dr. Remus Moţoc, directorul instituţiei. 

Astfel, numărul focarelor active de PPA la porcul domestic din judeţ este în prezent de opt, afectând următoarele localităţi: Săcuieni (2 focare) şi Ciocaia (3 focare) aparţinând oraşului Săcuieni, localitatea Leş (1 focar) – comuna Nojorid, localitatea Crestur (1 focar) – comuna Abrămuţ şi localitatea Cheţ (1 focar) – Municipiul Marghita.

Potrivit informării, specialiştii din cadrul DSVSA Bihor au luat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploataţiilor afectate, impunerea de restricţii de mişcare, efectuarea dezinfecţiei exploataţiilor, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

Tot DSVSA Bihor informează că a fost confirmat şi un nou caz de pestă porcină africană la porcii mistreţi, apărut pe fondul de vânătoare FV 15 Cuzap. Astfel numărul total al fondurilor de vânătoare afectate de boală este de 11.

"Toate animalele afectate sau suspecte, precum şi cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie", a mai transmis Moţoc. 

Pesta porcină africană nu afectează oamenii.

Citeşte şi:

După pesta porcină africană, pericol de gripă aviară: Dacă virusul va fi confirmat la Diosig, urmează să fie lichidate toate cele 7.500 păsări crescute de populaţie