Este război între şefii celor două instituţii care funcţionează în aceeaşi clădire din Parcul Traian. Instituţia Prefectului a depus, luni dimineaţa, la registratura Tribunalului Bihor, acţiunea prin care solicită anularea dispoziţiei preşedintelui CJ Bihor, Pásztor Sándor, de organizare a unui concurs pentru şefia Teatrului Regina Maria. 

Deşi, legal, asta ar duce la suspendarea actului respectiv şi deci a concursului pentru un nou manager, vicepreşedintele CJ Ioan Mang a anunţat că acest lucru nu se va întâmpla. "Mâine se ţine concursul. Legal!", a spus Mang, susţinând că prefectul Dumitru Ţiplea nu are dreptul să recurgă la o asemenea acţiune, dar o face fiindcă este "liberal convins". 

La Tribunal

La începutul lunii ianuarie, prefectul Ţiplea i-a solicitat preşedintelui CJ Pásztor Sándor să-şi anuleze propria dispoziţie prin care a decis organizarea unui concurs de management la Teatrul Regina Maria şi condiţiile acestuia. Prefectul susţinea, printre altele, că ţinerea unui astfel de concurs ar fi nelegală în condiţiile în care ex-managerul Daniel Vulcu n-a beneficiat, aşa cum cere legea, de o evaluare finală, care i-ar fi putut da şansa unui nou mandat.

După ce Pásztor i-a ignorat solicitarea, iar vicepreşedintele CJ Ioan Mang i-a transmis un răspuns persiflant, spunând că îşi depăşeşte atribuţiile şi că face erori la început de mandat, prefectul Dumitru Ţiplea a atacat, luni dimineaţa, dispoziţia respectivă în instanţă, cerând anularea ei.

Potrivit legilor în vigoare, în momentul în care Instituţia Prefectului atacă un act administrativ, acesta "este suspendat de drept" până la soluţionarea cauzei. 

Mang: "E abuz în funcţie"

Vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang, - cel care supervizează activitatea Teatrului Regina Maria - a convocat în aceeaşi zi o conferinţă de presă în care a susţinut că prefectul Dumitru Ţiplea comite "abuz în funcţie", că este "liberal convins" şi că trebuie "să ia lecţii" în ceea ce priveşte legislaţia din România.

El a anunţat, totodată, că nu va fi suspendat concursul pentru şefia Teatrului Regina Maria, în cursă fiind înscrişi Daniel Vulcu, Elvira Rîmbu şi Ioan Ieremia. "Mâine (n.r. - pe 28 ianuarie e programată încheierea evaluării proiectelor, iar pe 29 ianuarie urmează interviurile) se ţine concursul. Legal! Îi solicităm domnului prefect să-şi retragă demersul, altfel îl vom acuza de abuz în funcţie pentru că nu ţine cont de legile în vigoare. Deocamdată prefectul nu este şeful preşedintelui Consiliului Judeţean", a spus Mang. 

Ioan Mang şi-a argumentat poziţia făcând referire la o decizie a Curţii Constituţionale a României (nr. 747 din 2015), care declara neconstituţională - la sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis - o lege prin care prefecţii puteau ataca dispoziţiile date de preşedinţii de consilii judeţene. "Dacă Werner Iohannis a realizat că nu se poate face acest lucru şi Curtea Constituţională a dat decizie că prefecţii nu pot ataca dispoziţiile preşedinţilor de consilii judeţene, înseamnă că, dacă domnul prefect nu-şi retrage astăzi demersul, poate fi învinovăţit de abuz în funcţie", a spus vicepreşedintele CJ. 

El a adăugat: "Înţeleg că cineva scria zilele trecute că prefectul dă lecţii. Ar trebui să corecteze şi să spună că prefectul trebuie să ia lecţii. Să înveţe întâi legea şi apoi să o aplice. Nu cred că doamna Alice Lupeş (n.r. şefa juriştilor Prefecturii) nu i-a spus că în 30 de ani niciun prefect din România nu a atacat nicio dispoziţie a preşedinţilor, pentru că nu poate". 

Concurs nelegal

Decizia Curţii Constituţionale la care face referire Ioan Mang este, însă, una mai complexă. Pe de o parte, declară neconstituţională legea menţionată, iar pe de alta subliniază că, potrivit altei legi în vigoare (nr. 90 din 2001), prefectul are dreptul de a exercita controlul de legalitate asupra dispoziţiilor preşedinţilor de CJ. 

Rămâne de văzut cum vor interpreta instanţele locale situaţia legală. Ioan Mang, însă, exclude o variantă prin care judecătorii i-ar da dreptate prefectului Ţiplea. 

Pe de altă parte, BIHOREANUL a aflat că Instituţia Prefectului a cerut în acţiunea depusă la Tribunalul Bihor anularea actului semnat de Pásztor din numeroase motive. Primul dintre ele este chiar faptul că Pásztor n-ar fi putut dispune, în condiţiile legii, organizarea unui concurs la Teatrul Regina Maria şi nici condiţiile în care acesta să fie ţinut, această decizie trebuind luată prin hotărâre de Consiliu Judeţean. 

Merg înainte

Între timp, un concurs a cărui legitimitate şi legalitate a fost contestată continuă sub tutela Consiliului Judeţean. Întrebat cine face parte din comisia de concurs, Ioan Mang a spus "doi directori de teatru şi un reprezentant al Consiliului Judeţean". Potrivit dispoziţiei lui Pásztor, este vorba despre Florin Toma, Şimşensohn Erwin, respectiv Victor Papp.

Mang a mai spus că, dacă tot e vorba despre comisii, Daniel Vulcu a fost evaluat, pe vremea administraţiei liberale, de non-specialişti, care i-au dat note mari. Între alţii el i-a enumerat pe Florin Birta, Adrian Dume, Crăciun Parasca şi Horia Carţiş. "Atunci nu a contestat nicio comisie", a spus vicepreşedintele CJ, referindu-se la faptul că, după ce a fost mazilit, Vulcu a câştigat procesul împotriva CJ Bihor tocmai pentru că munca sa n-a fost evaluată de specialişti în teatru. 

Întrebat de BIHOREANUL împotriva cui s-a îndreptat CJ Bihor pentru recuperarea pagubei create prin plata salariilor restante ale lui Vulcu, Ioan Mang a spus că "foarte multe persoane" au semnat actele prin care Vulcu a fost debarcat, așadar nu ar exista o răspundere personală, ci ar trebui să plătească Teatrul, din fondurile sale. Ca ”argument”, el a spus că nici Primăria Oradea nu s-a îndreptat împotriva vinovaţilor care l-au dat afară nelegal pe Bimbo Szuhai de la Grădina Zoologică, municipalitatea fiind obligată la plata de despăgubiri. 

Citeşte pe aceeaşi temă:

Lovitură la Teatru: Elvira Rîmbu acuză că, pe vremea lui Vulcu, în Teatrul Regina Maria era haos şi costurile spectacolelor creşteau nejustificat

În ciuda Prefecturii, concursul pentru şefia Teatrului continuă: Se întrec Daniel Vulcu, Elvira Rîmbu şi Ioan Ieremia