Autorităţile de frontieră din România şi Ungaria au decis să ridice restricţiile pentru lucrătorii transfrontalieri, astfel încât aceştia să poată merge la muncă în ciuda restricţiilor impuse în cele două ţări pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus. Începând de joi dimineaţă, pentru aceştia au fost deschise pe teritoriul judeţului Bihor două puncte de trecere a frontierei, la Salonta şi Săcuieni. 

Inclusiv pentru "activităţi agricole"

Sunt însă unele condiţii. Prima dintre ele este ca aceştia să aibă domiciliul sau reşedinţa în limita a 30 de kilometri de la frontieră. 

"Autorităţile de frontieră din România şi Ungaria au decis ca începând de azi, 26.03.2020, ora 06.00, să se permită deplasarea lucrătorilor transfrontalieri având cetăţenia română şi ungară, cu domiciliul sau reşedinţa în limita a 30 de kilometri de la linia de frontieră către interior, prin punctele de trecere a frontierei Salonta şi Săcuieni", a transmis, joi, printr-o informare oficială, comisarul-şef Laura Bondar, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea. 

Potrivit informării, "persoanele vor prezenta la controlul de frontieră în mod obligatoriu un contract de muncă, titlu de proprietate sau alte documente echivalente care atestă faptul că acestea tranzitează frontiera de stat în interes profesional sau pentru desfăşurarea de activităţi agricole sau comercializarea de produse alimentare". 

Controlaţi la frontieră

Comisarul-şef Laura Bondar a subliniat că reprezentanţii conducerii Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea "au dispus măsuri pentru reluarea traficului şi realizarea verificărilor aferente controlului de frontieră prin punctele de trecere menţionate mai sus, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, cu aplicarea măsurilor stabilite pe linia prevenirii răspândirii Covid-19". 

Cu alte cuvinte şi aceştia vor trece prin procedura de triaj epidemiologic pentru a se vedea dacă au simptome specifice noului coronavirus.

În schimb, evident, cei care nu au simptome nu vor fi obligaţi să stea în autoizolare 14 zile, aşa cum se întâmplă acum cu străinii care intră în România.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a obţinut, miercuri, acordul Guvernului maghiar pentru deblocarea situaţiei lucrătorilor transfrontalieri care făceau naveta din Ungaria în România sau invers.

"În continuarea demersurilor susţinute ale Ministerului Afacerilor Externe pentru identificarea unei soluţii cu privire la situaţia lucrătorilor transfrontalieri, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut azi, 25 martie, o nouă convorbire telefonică pe această temă cu omologul său ungar, Péter Szijjártó. Cu această ocazie, a fost obţinut acordul Guvernului ungar pentru deblocarea situaţiei lucrătorilor transfrontalieri care fac naveta zilnic de-o parte şi de alta a frontierei româno-ungare", transmitea, miercuri, Grupul de comunicare strategică format la nivelul Guvernului.