Efectele pandemiei de coronavirus se văd deja în cifrele care descriu piaţa forţei de muncă din Bihor. Multe firme din Bihor care până în urmă cu o săptămână căutau angajaţi au renunţat.

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă a anunţat că în această săptămână sunt doar 212 locuri de muncă vacante, mult mai puţine faţă de cele peste 700 care erau anunţate săptămâna trecută. Aşa cum se ştie, toate firmele şi instituţiile au obligaţia să anunţe la AJOFM Bihor orice post vacant.

Pentru absolvenţii de studii superioare, în această săptămână sunt disponibile 21 de job-uri, majoritatea la firme din parcurile industriale ale Oradiei, în căutare de ingineri.

Alte 107 locuri de muncă sunt disponibile pentru absolvenţii de liceu sau şcoli profesionale. Se caută agenţi de pază, agenţi de vânzări, lăcătuşi, lucrători comerciali.

Pe listă se regăsesc şi job-uri de cosmeticiene, barmani sau alţi lucrători în sectorul HoReCa, care însă s-ar putea să fie şi ele curând retrase de angajatori, ţinând cont că localurile sunt închise, cu excepţia celor care fac livrări la domiciliu.

Încă se mai caută şoferi de autocamion (23 de posturi la diferite firme), sudori sau operatori în producţie. Alte 77 de locuri de muncă sunt disponibile pentru muncitorii necalificaţi.

Pe lista locurilor de muncă vacante publicată de AJOFM Bihor pe 18 martie erau 710 joburi anunţate. În ultima săptămână, au dispărut anunţuri de angajări pentru economişti, kinetoterapeuţi, ingineri, dar şi muncitori din restaurante, confecţioneri îmbrăcăminte sau încălţăminte, dulgheri ori electricieni. 

De altfel, în ultimul an, în fiecare lună, numărul locurilor de muncă vacante în Bihor era de circa 7-800. Scăderea bruscă la 212 posturi nu înseamnă că brusc s-au găsit circa 500 de angajaţi, ci că, de fapt, firmele au renunţat la recrutări.

Citiți și articolul: Loviţi de criză: Coronavirusul provoacă o criză economică fără precedent. Vezi ce ne aşteaptă!