Serviciul Județean Salvamont - Salvaspeo Bihor a anunţat că a închis toate traseele turistice din judeţ şi a suspendat eliberarea avizelor pentru activităţi montane ori speologice.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri, Salvamont „declară închise traseele turistice clasice și traseele tehnice (via ferrata, alpinism, escaladă, canyoning, etc.) și suspendă eliberarea avizelor de siguranță montană și siguranță speologică, respectiv suspendă valabilitatea celor emise la începutul anului 2020 pentru diferite activități, inclusiv cele de speoturism specializat sau explorare în mediul subteran speologic”.

Aşadar, nimeni nu ar mai trebui să urce pe munte ori să coboare în peşteri.

Măsura este explicabilă, ţinând cont că în România este instituită carantina generală. Salvamontiştii arată însă că bihorenii trebuie să acţioneze responsabil şi să nu încalce dispoziţiile stabilite prin Ordonanţa Militară nr. 3. „Aceste decizii sunt în primul rând preventive, dar se încadrează și în campania Salvamont România și Salvaspeo România de reducere a numărului de accidente montane, evitându-se astfel o presiune suplimentară asupra sistemului medical”, se arată în comunicat.

Salvamontiştii vor continua să lucreze, iar echipe de intervenţie vor patrula în Munţii Bihor şi în Munţii Pădurea Craiului.