Salvamontiştii bihoreni au transmis o serie de sfaturi către pasionaţii de schi, avertizându-i că pe crestele montane există risc de avalanşă.

„În zonele de creastă şi căldările aferente versanţilor înclinaţi, la altitudini între 1.500 şi 1.800 metri, zăpada depăşeşte 150 cm şi este depusă în mai multe straturi nestabilizate, existând pericolul declanşării unor avalanşe. În aceste zone, echipamentul trebuie să includă kit minim de avalanşă (sondă, lopată, DVA)”, se arată într-un mesaj postat pe Facebook de Serviciul Salvamont Bihor.

În plus, iubitorii muntelui sunt îndemnaţi să aibă grijă la copaci. În această perioadă, arborii sunt încărcaţi excesiv cu zăpadă, ceea ce poate determina ruperea crengilor sau chiar a copacilor.

„Traseele turistice montane din Munţii Bihor sunt, cu mici excepţii, impracticabile din cauza stratului gros de zapadă. Recomandăm verificarea prognozei meteo înainte de a porni la drumeţie, precum şi abordarea acestor trasee doar cu schiuri de tură sau rachete de zăpadă, fără acestea deplasarea fiind aproape imposibilă”, a mai transmis Salvamont Bihor.

Pe de altă parte, salvamontiştii au concluzionat, după vacanţa de iarnă, că schiorii bihoreni au fost mai disciplinaţi decât erau în anii precedenţi şi au respectat cu mai multă rigoare regulile muntelui. Totuşi, salvatorii au intervenit la 37 de solicitări, cele mai multe cauzate de echipamentul necorespunzător, abordarea unor pârtii dificile ori schiatul în stare de ebrietate.