Numită la şefia Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor la sfârşitul lunii octombrie, Olimpia Mintaş, soţia omului de afaceri Ioan Mintaş, a fost revocată din funcţie, marţi, printr-o decizie semnată de preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), Viorel Toma, pe fondul scandalului declanşat de procedura de reautorizare a fermei "Nutripork".

Potrivit aceleiaşi decizii, Mintaş, soţia patronului firmei CIAC, Ioan Mintaş, cel care este totodată şi şef al patronatului IMM-urilor, îşi va relua postul de consilier superior în cadrul ANPM, la Bucureşti. Conducerea APM Bihor a fost preluată de Adriana Calapod, cea care coordonat activitatea instituţiei până când a fost schimbată cu Mintaş.

Decizia preşedintelui ANPM vine după ce, săptămâna trecută, o echipă formată din inspectori din cadrul Corpului de Control al preşedintelui ANPM şi din cadrul Direcţiei Audit s-au aflat la Oradea pentru un control. "Rezultatele verificărilor nu ne-au fost comunicate", a declarat pentru BIHOREANUL Adriana Calapod.

Olimpia Mintaş a fost în centrul unui scandal încă de la numirea în funcţia de director la APM Bihor dat fiind că, alături de Vasile Bara (fost decan al Facultăţii de Protecţia Mediului) şi de Gabriela Vicaş (cadru didactic al aceleiaşi facultăţi), este asociată şi administratoare a firmei Acormed, cea care a făcut studiul prin care SC Nutripork SRL, societatea care deţine ferma de porci din Ioşia, a cerut APM Bihor reînnoirea autorizaţiei de mediu.

Solicitare se află încă în lucru la Agenţie, după o dezbatere publică furtunoasă, petrecută săptămâna trecută, în care peste 100 de participanţi şi-au exprimat opoziţia cu privire la autorizare, invocând disconfortul produs de fermă. De la dezbaterea respectivă Olimpia Mintaş a lipsit.