După ce în cursul serii de duminică prin punctul de trecere a frontierei Borş au intrat în ţară autocare cu turişti români din judeţele Alba şi Bihor reveniţi din Italia, unde autorităţile au declarat mai multe zone ca fiind afectate de coronavirus, luni dimineaţă prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea, i-a convocat într-o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pe şefii UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, ISU Crişana, colonel Sorin Caba, Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Daniela Rahotă, precum şi pe managerii spitalelor Judeţean şi Municipal din Oradea şi, respectiv, din Salonta şi Marghita.

"În urma întâlnirii s-au stabilit măsurile necesare pentru a asigura prezenţa permanentă a cadrelor medicale în fiecare punct de trecere a frontierei din Bihor", a informat, pe propria pagină de Facebook, Instituţia Prefectului.

Ulterior, într-o altă postare, Prefectura a mai anunţat că în cadrul reuniunii "au fost prezentate spaţiile evaluate în vederea carantinizării persoanelor cu risc înalt de transmitere a infecţiei cu coronavirus" şi chiar "au aprobat un spaţiu care întruneşte toate normativele". Aceste criterii sunt, de altfel, enumerate: "să fie izolate de comunităţi, să fie prevăzute camere individuale, cu spaţii sanitare, să aibă toate facilităţile şi utilităţile necesare pentru a asigura un trai decent timp de câteva săptămâni, inclusiv catering şi să acomodeze un număr de minim 30 de persoane şi să poată fi extins în caz de necesitate".

Pe de altă parte, Prefectura informează că UPU din cadrul Spitalului Judeţean a demarat procesul de achiziţie a unor termo-scannere, "care vor sosi în Oradea cursul zilei de mâine" (adică marţi, 25 februarie).

Până la recepţionarea acestor echipamente, precizează Prefectura, s-a stabilit folosirea termometrelor de contact din dotarea Spitalului Municipal Oradea, care vor fi distribuite în punctele de trecere a frontierei din Borş, Valea lui Mihai, Salonta şi Marghita.

De asemenea, în şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a mai decis zonarea judeţului şi alocarea în fiecare zonă a unui echipaj de intervenţie mobilă format din membri Serviciului de Ambulanţă Judeţean şi ai Unităţii de Primire Urgenţe Bihor, pentru a răspunde cu promptitudine apelurilor populaţiei.

La solicitarea prefectului, a fost decisă suplimentarea liniilor telefonice şi a numărului de dispeceri de la 112, precum şi instituirea unei linii dedicate pentru coronavirus, pentru informarea corectă a populaţiei şi gestionarea eficientă a cazurilor, precum şi implicarea medicilor de familie pentru a gestiona ameninţarea epidemiei cu coronavirus.

Linia telefonică pentru informarea publică privind coronavirusul poate fi accesată apelând numărul 0259-418.639, între orele 08.00 - 20.00.