Consiliul Judeţean Bihor a emis, luni după-amiază, o primă reacţie pe marginea scandalului legat de Aeroportul Oradea, prin intermediul purtătorului de cuvânt Adrian Simon.

În locul unor explicaţii, liderii Judeţului se declară victime ale unei "campanii de denigrare" şi acuză "un asediu continuu" asupra Aeroportului, motiv pentru care au decis constituirea de urgenţă... a unei comisii de anchetă. În martie, când opoziţia a cerut o asemenea comisie, coaliţia PSD-UDMR-ALDE s-a opus.

Vor să afle "situaţia reală"

Comunicatul taxează din start dezvăluirile fostului manager al Aeroportului, Gheorghe Pasc şi criticile lansate de şeful PNL Bihor, Ilie Bolojan, ca fiind "atacuri la adresa preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor", "parte a unei campanii mediatice de denigrare practicată de opoziţia judeţeană pe tot parcursul prezentului mandat".

"Având în vedere însă că de data aceasta în spaţiul public au fost aduse diverse incriminări de o gravitate deosebită (sabotaj cu premeditare în interesul altei entităţi), lucruri de care nu avem niciun fel de cunoştinţă, facem precizarea că pentru a analiza veridicitatea tuturor incriminărilor, s-a decis de urgenţă constituirea unei comisii de verificare a situaţiei reale de la Aeroportului Internaţional Oradea pentru problemele menţionate", arată comunicatul.

Simon precizează că respectiva comisie va analiza "organizarea şi desfăşurarea managementului Aeroportului Internaţional Oradea, procedura de concurs a directorului regiei autonome a Aeroportului Internaţional Oradea şi stadiul construcţiei terminalului de pasageri", deşi toate aceste lucruri s-au realizat sub girul Consiliului de Administraţie al Aeroportului, în care coaliţia de la conducerea CJ Bihor şi-a numit reprezentanţi, astfel că "situaţia reală" este chiar opera ei.

Comunicatul nu spune din cine anume va fi formată comisia respectivă şi cum va fi ea constituită. În schimb, "în perioada imediat următoare, înaintea desfăşurării şedinţei ordinare, conducerea Consiliului Judeţean Bihor va susţine o conferinţă de presă chiar şi dacă până la acea oră vom deţine doar rezultate parţiale şi un raport intermediar al anchetei". Altfel spus, indiferent de ce ar scoate la iveală ancheta respectivă, şefii Judeţului au oricum opinia formată.

"Stare de asediu"

"Nu considerăm că este în beneficiul Aeroportului Internaţional Oradea întreţinerea cu bună ştiinţă a unei stări de asediu continuu asupra instituţiei. Am fost şi vom fi deschişi la dialog dovedit şi de faptul că o serie de acţiuni, întâlniri au fost realizate inclusiv cu prezenţa şi aportul PMO", mai spune în încheiere comunicatul, care pare să fie un dialog cu PNL şi cu Primăria Oradea şi nu un act real de informare a cetăţenilor, interesaţi de situaţia gravă în care a ajuns Aeroportul orădean, lispit de curse internaţionale.

Trebuie menţionat faptul că, separat de acţiunile liberalilor şi ale fostului manager, BIHOREANUL a solicitat săptămâna trecută, atât conducerii CJ cât şi preşedintelui CA de la Aeroport, Bimbo Szuhai Tibor, puncte de vedere cu privire la chestiunile aflate în dezbatere publică în ultima vreme, fără însă ca aceştia să facă declaraţii.

Vrem explicaţii

Ei nu au vrut să lămurească nici circumstanţele dubioase ale aşa-zisului concurs internaţional pentru postul de manager al Aeroportului, soldat cu selecţia unui singur dosar, al Cristinei Antik, reprezentant al UDMR în CA, fără experienţă în domeniu, nici probele şi argumentele prezentate de Gheorghe Pasc, ce atestă că Pasztor Sandor a fost cel care a "stricat" relaţiile cu Ryanair, ce opera 5 curse intenaţionale din Oradea, dar le-a închis pe toate.

După cum se ştie, PNL Bihor a anunţat, vineri, că va solicita, la următoarea şedinţă a Consiliului Judeţean, revocarea Consiliului de Administraţie al Aeroportului Oradea şi anularea concursului pentru funcţia de director general, pe fondul scandalului generat în ultimele zile. Totodată, liberalii i-au cerut şefului CJ, Pasztor Sandor "să se pronunţe pe acest subiect în regim de urgenţă şi să lămurească aceste acuzaţii", cu referire la imputările de sabotaj aduse de Pasc, căci în caz contrar "prejudiciile generate prin comportamentul preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor impun demisia acestuia din funcţie".

Pentru marţi, Ilie Bolojan a anunţat o nouă conferinţă de presă, la sediul partidului, de unde e de aşteptat să facă noi declaraţii pe marginea cazului "Aeroportul".

Ieri una, azi alta

Culmea e că, în luna martie, când consilierii PNL din cadrul CJ au cerut constituirea unei comisii speciale care să analizeze şi verifice activitatea Consiliului de Administraţie şi a conducerii executive a Aeroportului, pe fondul nemulţumirilor privind dispariţia curselor din Oradea, coaliţia majoritară s-a opus acestei iniţiative, respingând-o la vot.

Cu acel prilej, vicepreşedintele Ioan Mang, şeful PSD Bihor, declara că Oradea nu are pasageri destui pentru Aeroport, deoarece salariile în Parcul Industrial sunt mici, spre deosebire de Debreţin, acuzând indirect administraţia locală liberală.

La rândul său, prşedintele Pastor Sandor a afirmat că, deşi criticat de presă şi de opoziţie că a tăcut după dispariţia zborurilor, tăcerea sa a fost motivată doar de dorinţa de a nu periclita discuţiile în derulare pentru noi curse. Pasztor a sugerat că înfiinţarea comisiei ar fi inutilă în condiţiile în care hotărârile Consiliului de Administraţie al Aeroportului "sunt transparente, afişate pe site". Se vede cât de transparente sunt...