Doar 20 de minute a durat reuniunea de miercuri a Colegiului Prefectural Bihor, structură informală alcătuită din şefii direcţiilor, agenţiilor, oficiilor, inspectoratelor şi altor servicii deconcentrate ale Guvernului din judeţ, la care pe ordinea de zi era prezentarea unui raport al Inspectoratului Teritorial de Muncă şi a unuia al Secţiei judeţene de Drumuri Naţionale, participanţii rezumându-se la o vizionare şi la o audiţie.

Video la Prefectură

În prima parte a şedinţei, cei aproximativ 30 de şefi de structuri guvernamentale au urmărit, proiectate pe un ecran din pânză albă, câteva filmuleţe descărcate de pe site-uri precum safetycare.com, prevent-it.ca şi stationaryisbad.com de şeful ITM Bihor, Marius Rotar.

Iniţial, acesta a vorbit despre o campanie naţională începută în 2018 şi care se va încheia în 2021, privind „modul în care sunt respectate cerinţele de sănătate şi securitate în muncă în instituţiile din administraţia publică”.

Rotar a arătat că reprezentanţii ITM s-au întâlnit în trei serii cu peste 250 de reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Bihor, Consiliilor Locale şi Primăriilor din judeţ, pentru a analiza activitatea de respectare a normelor de prevenire a îmbolnăvirilor şi accidentelor în aceste instituţii.

„Cele mai mari deficienţe constatate la aceste instituţii au fost de ordin organizatoric, tehnic şi igienico-sanitar”, a spus şeful ITM, exemplificând pentru prima categorie aspecte precum executarea de lucrări fără pregătirea corespunzătoare, neîntocmirea planurilor SSM, pentru a doua categorie echipamente necorespunzătoare, lipsa dotărilor la locurile de muncă din administraţie, folosirea beneficiarilor de ajutoare sociale la lucrări pentru care nu sunt calificate (cum ar fi lucrări electrice ori toaletări de arbori), iar pentru a treia categorie lipsa controalelor medicale la angajare şi periodice.

Ulterior, timp de câteva minute, şefii de instituţii guvernamentale s-au uitat la filmuleţe ce prezentau accidente la locul de muncă în birouri (funcţionari care se împiedică de cabluri, de găleţi ori de sertare uitate deschise), în cantine (un bucătar care alunecă şi provoacă arsuri unei colege), în construcţii (o explozie şi o cădere de la înălţime), într-o fabrică (un motostivuitorist strivit de containere căzute peste el) şi într-un magazin (o vânzătoare căzută de pe o scară).

„Din păcate, neatenţia este specific umană, iar accidentele de muncă se pot solda cu traume”, a comentat la final subprefectul Iulius Delorean, care a condus Colegiul Prefectural în lipsa prefectului Ioan Mihaiu, plecat în Bucureşti pentru o „consfătuire” cu prefecţii din ţară.

Pregătiţi cu cifre

Dacă prima parte a şedinţei a fost pe alocuri amuzantă, cea de-a doua a fost caracterizată prin plictiseală totală. Şeful Secţiei judeţene de Drumuri Naţionale, Silviu Petriţa, a prezentat „măsurile care se vor lua pentru asigurarea circulaţiei rutiere în bune condiţii în sezonul rece”, adică la iarnă.

Petriţa a înşirat o mulţime de cifre, în timp ce majoritatea participanţilor îşi „consultau” telefoanele sau discutau între ei. Astfel, şeful SDN Bihor a spus că în judeţ există 497 kilometri de drumuri naţionale principale (precum DN1, DN76, DN79) şi 535 km de drumuri naţionale secundare (cum ar fi cel de la Aleşd spre Şimleu Silvaniei prin Şinteu, ori cel dinspre Oradea spre Marghita), pentru a căror deszăpezire sunt organizate 9 baze şi 5 puncte de sprijin în diverse localităţi din judeţ, unde un ofiţer de serviciu va asigura permanenţa 24 de ore din 24 atunci când va fi nevoie.

Şeful SDN Bihor a mai prezentat şi dotările drumarilor, înşirând numărul de utilaje cu lame şi cu răspânditor de materiale antiderapante, al frezelor, buldoexcavatoarelor, încărcătoarelor frontale, autobasculantelor cu lamă etc. din „zestrea” instituţiei, cu precizarea că la aceasta se adaugă şi utilajele unor firme private care au fost sau urmează să fie contractate pentru a ajuta la deszăpezire.

„Şi la Consiliul Judeţean s-au făcut contracte pentru cele 5 zone de deszăpezire şi s-a făcut o raportare către Prefectură, Deci, din punctul nostru de vedere, suntem pregătiţi pentru iarnă”, a concluzionat din nou subprefectul Iulius Delorean, care le-a mulţumit şefilor de servicii deconcentrate pentru participare şi le-a dat liber. Activitatea a fost bifată şi de data asta în cel mai pur stil românesc...