Şeful Consiliului Judeţean Bihor, Pásztor Sándor, a aflat, miercuri, odată cu bihorenii de rând că Ryanair a decis să nu mai opereze nicio cursă din Oradea în orarul de iarnă 2018.

Pásztor se arată şocat de decizia companiei irlandeze, întrucât zborurile erau încărcate în proporţie de peste 80%, şi anunţă că se va întâlni cu reprezentanţii Ryanair pe 27 martie la Dublin.

Mai încearcă… la Dublin

"De unde să ştiu? Ieri am aflat! Şi de atunci au existat doar discuţii telefonice, nu am fost informaţi oficial de nimic", a spus, joi, pentru BIHOREANUL Pásztor Sándor.

Preşedintele Consiliului Judeţean a afirmat că, miercuri seară, a avut discuţii cu reprezentanţii Ryanair şi a obţinut o întâlnire cu aceştia, pe 27 martie, la Dublin.

"Momentan am înţeles că discutăm de o suspendare pe perioada de iarnă, nu de o ştergere a curselor. Mai multe vă voi putea spune după întâlnirea cu directorul comercial al Ryanair şi preşedintele pe contracte pe Europa", a spus acesta.

La întâlnirea de la Dublin ar urma să mai participe şi directorul Aeroportului Internaţional Oradea, Gheorghe Paşc, precum şi reprezentanţi ai companiei de handling Romanian Airport Services.

Contract valabil

Potrivit lui Pásztor, între Aeroport şi Ryanair a fost încheiat un contract valabil pe o perioadă de 5 ani. Pentru fiecare rută nouă deschisă compania trebuia să asigure zborurile pe o perioadă de măcar un an. Dincolo de asta, contractul stipulează că Ryanair poate suspenda curse, pe perioade determinate, dar nu poate rezilia unilateral contractul. 

Şeful CJ Bihor nu a dorit să discute despre posibile lupte legale între cele două părţi, ci a spus că va reveni cu detalii după întâlnirea din Irlanda. În schimb, Pásztor a recunoscut că a fost deranjat de decizia irlandezilor şi de faptul că aceştia nu au discutat-o cu reprezentanţii CJ Bihor sau ai Aeroportului. "Nu mi se pare în regulă atitudinea", a spus acesta.

Ceea ce a subliniat, însă, Pásztor a fost faptul că anularea zborurilor este surprinzătoare şi, cu siguranţă, cu are legătură cu situaţia din Oradea. "Cursele din Oradea mergeau cel mai bine din ţară, cu încărcătură între 87% şi 94%, nişte medii extraordinare! Deci acele motive comerciale invocate de Ryanair nu au legătură cu Oradea", a declarat acesta.

Şeful CJ Bihor a subliniat că Ryanair s-a retras şi de la Timişoara şi intenţionează să o facă şi de la Craiova, urmând să păstreze curse doar în Bucureşti.

"Atitudinea de gentleman s-a terminat"

Dacă până acum Consiliul Judeţean Bihor s-a bazat pe o singură companie care să asigure zborurile internaţionale, oferindu-i şi reduceri de tarife graţie schemei ex-ante (pentru înfiinţarea de rute noi), şefii judeţului vor trebui acum să gândească mai practic.

Indiferent de rezultatele întâlnirii de la Dublin, Pásztor spune că va începe discuţii cu alte companii aeriene, pentru a nu lăsa oraşul şi judeţul fără conexiuni europene: "Atitudinea de gentleman s-a terminat. Pot să anunţ oficial că vom căuta alternative. Nimeni nu ne va lăuda dacă rămânem 5 luni de zile fără zboruri afară…".

Şeful CJ Bihor a lăsat să se înţeleagă că ar exista alte variante. "Atât pot să zic, că am avut discuţii în perioadele trecute cu alte companii pe care nu le-am dus până la capăt, ci le-am lăsat în rezervă fiindcă aveam un operator care ducea bine treaba la destinaţii foarte bune", a spus acesta.

Citeşte aici şi: Ryanair nu va mai opera niciun zbor din Oradea!