Dezvăluirile BIHOREANULUI despre presiunile iniţiate de UDMR pentru „salvarea” funcţiei lui Szarka Arpad la şefia Casei de Pensii Bihor au generat o reacţie incredibilă din partea preşedintelui executiv al UDMR Bihor. Fără a nega aceste presiuni, Szabo Odon susţine că funcţia s-ar cuveni, pur şi simplu, unui membru UDMR în virtutea ponderii populaţiei maghiare din judeţ și că schimbarea lui Szarka nu s-ar putea face decât „la pachet” cu a „foştilor şi actualilor adjuncţi”.

BIHOREANUL a dezvăluit, joi, citând surse politice şi administrative, că după ce preşedintele Casei Naţionale de Pensii, liberalul orădean Laurenţiu Ţenţ, a semnat, luni, un ordin de înlocuire a lui Szarka Arpad din funcţia de director executiv al Casei Judeţene de Pensii Bihor cu o funcţionară fără afiliere politică, Andaluzia Coraş, formaţiunea maghiară ameninţă PNL cu retragerea sprijinului parlamentar.

BIHOREANUL i-a cerut lui Szabo Odon să confirme sau să infirme „dacă se fac presiuni politice, inclusiv de către el, până la liderul formaţiunii, Kelemen Hunor, pentru ca Szarka să nu fie schimbat, cu ameninţarea că în caz contrar UDMR va lua măsuri împotriva PNL în plan parlamentar, ceea ce practic ar fi un şantaj”, precum şi să precizeze „care este poziţia UDMR Bihor referitor la acest subiect şi, eventual, dacă UDMR pretinde ca membrii săi să nu fie schimbaţi de la şefia unor instituţii pe care le consideră "ale sale" din simplul motiv că au la conducere reprezentanţi ai partidului”.

Răspunsurile primite din partea preşedintelui executiv al UDMR Bihor sunt, pur şi simplu, halucinante. Fără a lămuri chestiunea şantajului politic și ignorând total prevederile legale privind ocuparea funcțiilor publice, Szabo pretinde, nici mai mult, nici mai puţin, că UDMR acţionează în cazul Szarka pentru a se asigura de respectarea drepturilor unui membru al comunităţii maghiare, că dată fiind ponderea minorităţii maghiare în judeţ ar fi de-a dreptul „îngrijorătoare” o disproporţie români-maghiari la şefia instituţiilor statului, că dacă Szarka este schimbat, atunci trebuie schimbaţi, „la pachet”, şi foştii şi actualii directori adjuncţi, ba chiar şi că Szarka, întrucât mai are doar 4 luni până la pensie, ar trebui lăsat să plece cu fruntea sus pentru că el i-ar fi angajat pe „majoritatea” salariaţilor din instituţie. Ca şi când aceasta i-ar aparţine.

Mai jos, redăm integral răspunsul dat de Szabo Odon:

1. UDMR reprezinta o comunitate si nu membrii uniunii. In acest context suntem interesati pentru respectarea drepturilor fiecarui membru ai comunitatii maghiare.

2. Nu am facut, nu facem, nu vom face mai mult in acest context decat orice alta organizatie care reprezinta o comunitate de limba, etnie sau de ideologie: PNL, PSD, USR, etc.

3. Intr-un judet cu o pondere semnificativa de etnici maghiari, o prezenta proportionala cu numarul acestora in structurile statului, inclusiv de conducere este normala. Orice prezenta sub acest procent este ingrijoratoare si anormala fiind necesar un ajutor.

4. Oricine schimbare STRICT pe criteriu profesional trebuie operationalizat. In acest caz punctual nu e cazul, sau daca da, la pachet cu fostii si actualii adjuncti.

5. Consider ca si in politica, administratie poate fi o etica minimala, cel care are patru luni pana la pensie, poate fi lasat sa iasa cu capul sus pe poarta cladirii pe care la construit ca director si in fata oamenilor care majoritatea au intrat pe semnatura lui in institutie.