După 4 ani de procese, Curtea de Apel Oradea a pronunţat, vineri, verdictul final în cazul maistrului Grigore Sidor de la Termoficare Oradea, decedat în martie 2014, la doar 51 de ani, după un accident de muncă survenit în noaptea de 23 spre 24 ianuarie, în timpul unei intervenţii la o avarie pe Bulevardul Magheru.

Cazul a ajuns în faţa instanţei în 2015, în urma unei anchete a procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, care au inculpat atât compania, cât şi pe şeful Serviciului Distribuţie din societate, inginerul Nicolae Bologean, pentru ucidere din culpă, respectiv neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Prima sentinţă a fost pronunţată în decembrie 2017, de Judecătoria Oradea, şeful maistrului, Nicolae Bologean, a fost condamnat la 2 ani şi 2 luni de închisoare cu suspendare, iar compania Termoficare Oradea s-a ales cu o amendă penală de 50.000 lei. De asemenea, cele două părți au fost obligate să plătească familiei victimei, în solidar, daune materiale de 6.298,57 lei şi daune morale de 85.000 euro.

Procesul a continuat, însă, la Curtea de Apel Oradea, căci soluţia i-a nemulţumit atât pe inculpaţi, cât şi pe membrii familiei Sidor, care au considerat-o mult prea blândă. Cazul s-a dovedit unul greu de lămurit pentru completul de judecată, care a stat mult pe gânduri până să pronunţe verdictul final. 

Cu toate că dezbaterile au fost încheiate pe 23 ianuarie, în acest an, decizia a fost pronunţată abia vineri, deci după mai bine de 6 săptămâni de deliberări, când, potrivit portalului instanţei, judecătorii au desfiinţat în totalitate soluţia Judecătoriei Oradea cu privire la latura penală şi în parte cu privire la latura civilă.

Astfel, în final, Bologean şi compania de Termoficare au fost exoneraţi de răspunderea penală, atât pentru acuza de ucidere din culpă, cât şi pentru cea de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, judecătorii invocând în luarea deciziei că faptele care le sunt imputate inculpaţilor nu sunt prevăzute de legea penală ori nu au fost săvârşite cu vinovăţia prevăzută de lege.

Pe de altă parte, însă, instanţa a dublat daunele morale cuvenite familiei maistrului şi le-a pus în întregime în „spinarea” companiei Termoficare, lăsând „nesoluţionată acţiunea civilă în ceea ce-l priveşte pe inculpatul Bologean Nicolae”.

Concret, Termoficare Oradea va plăti soţiei maistrului atât cheltuielile judiciare, cât şi suma de 6.298,57 lei, daune materiale, şi suma de 30.000 euro, în echivalent în lei la cursul BNR din ziua plăţii, cu titlu de daune morale. De asemenea, celor trei fiice ale maistrului Termoficare trebuie să le dea câte 40.000 euro, în echivalent în lei la cursul BNR din ziua plăţii, cu titlu de daune morale.  

Aceeași companie va achita suma de 5200 lei, reprezentând cheltuieli judiciare în favoarea statului în primă instanţă.

După cum BIHOREANUL a mai scris, maistrul Grigore Sidor a decedat în martie 2014, la 51 de ani, după aproape 3 luni în care a stat internat la Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri din Bucureşti în urma tragicului accident de muncă produs în noaptea de 23 spre 24 ianuarie, la o avarie pe Bulevardul Magheru din Oradea.

În noaptea respectivă, chemat fiind de acasă ca să ajute la lucrări, Sidor s-a urcat pe buldoexcavator pentru a-i da indicaţii operatorului, după care, la coborâre, a căzut în şanţul săpat pentru înlocuirea conductei, pe care nu l-a văzut din cauza aburilor degajaţi de reţeaua spartă. În cădere, maistrul s-a lovit la cap de conductă, după care s-a prăbuşit în balta de apă fierbinte de unde a fost scos de colegi în stare de inconştienţă.