Administraţia Bazinală de Apă Crişuri avertizează că debitele râurilor sunt în scădere, iar vremea rece a dus la apariţia formaţiunilor de gheaţă (la mal, plutitoare şi poduri de gheaţă) pe cursurile de apă din bazinul hidrografic Crişuri.

"În prezent, cele mai multe formaţiuni de gheaţă s-au format pe râurile: Crişul Alb, Crişul Negru, Nimăieşti, Călata şi Ier. Spre deosebire de ultimii cinci ani când, în Oradea, stratul de gheaţă de pe râul Crişul Repede măsura 10 cm grosime, anul acesta formaţiunile de gheaţă sunt foarte restrânse", a transmis, joi, printr-un comunicat, directorul ABA Crişuri, Dorel Dume. 

Acesta a mai precizat că "prima jumătate a lunii ianuarie din 2020 a fost foarte săracă în precipitaţii, prin urmare stratul de zăpadă măsurat la staţia hidrometrică Stâna de Vale este de doar 19 cm, iar la staţia Leşu Amonte, de pe valea Iad şi la staţia Poiana, de pe râul Crişul Negru, stratul de zăpadă măsoară 7 cm".

"De menţionat ar fi faptul că, în municipiul Oradea, debitul râului Crişul Repede este de trei ori mai mic decât media multianuală", a adăugat Dume.

Și perioada august - noiembrie 2019 a fost deficitară în ceea ce priveşte precipitaţiile, aşadar debitele râurilor au scăzut foarte mult. Cel mai afectat a fost râul Crişul Alb care, în luna decembrie, a înregistrat un debit de doar 17% din cel normal, iar râurile Crişul Negru şi Crişul Repede au înregistrat debite de 35% din normal. 

Precipitaţiile căzute în luna decembrie a anului trecut, deşi au fost peste mediile normale ale acelei perioade, nu au reuşit să restabilească scurgerea, dar au ajutat la refacerea volumului de apă stocat în barajele de acumulare.

Potrivit ABA Crişuri, la ora actuală volumul total de apă din baraje este de 163 miloane mc, un volum suficient pentru a satisface necesarul de apă pentru folosinţele consumatoare.

În ceea ce priveşte barajele şi acumulările, au mai transmis reprezentanţii ABA, în perioada de îngheţ-dezgheţ se iau măsuri în plus faţă de perioada normală de exploatare deoarece, pe lângă debitul lichid ce acţionează asupra construcţiilor, mai acţionează şi formaţiunile de gheaţă şi temperaturile negative. 

"În prezent, prin formaţiile de lucru din teren se verifică şi se asigură funcţionarea în condiţii optime a instalaţiilor şi a echipamentelor hidromecanice, cum ar fi: grătare, stavile sau vane şi se acţionează, după caz, pentru deblocarea de gheaţă a secţiunilor de scurgere pentru evacuarea apei", a mai transmis Dume.

ABA Crişuri mai subliniază că în următorul interval de timp, temperaturile scăzute se vor menţine, fapt ce va duce la extinderea suprafeţelor îngheţate de pe cursurile de apă. Drept urmare, reprezentanţii instituţiei atenţionează bihorenii asupra riscului pe care îl prezintă practicarea diferitelor sporturi pe apele îngheţate. La debite mai mari, apa poate să spele stratul de gheaţă, care cedează foarte repede şi apare riscul de înec.