După o lungă perioadă de tensiuni şi cu doar câteva luni înainte de alegerile prezidenţiale, reprezentanţii puterii locale dau semne că vor împăcare.

Duminică, UDMR Bihor a anunţat că, alături de aliaţii din PSD, ALDE, formaţiunea a semnat un acord cu opoziţia PNL, pentru a susţine împreună proiectele de dezvoltare a judeţului, inclusiv pentru aducerea de curse externe pe Aeroportul (problemă în care liderii Consiliului Judeţean refuzaseră până acum orice colaborare cu Primăria), dar şi pentru repartizarea echitabilă a banilor către primăriile din judeţ.

Comunicatul a fost transmis presei locale înainte de prânz, în format editabil, nesemnat, neştampilat şi neînsoţit de nicio fotografie de la semnarea acordului ai cărui semnatari sunt preşedinţii celor patru formaţiuni politice la nivel de judeţ: Ioan Mang (PSD), Ciprian Blejan (ALDE), Cseke Attila (UDMR) şi Ilie Bolojan (PNL).

Vor colaborare

Potrivit documentului, chiar în aceeaşi zi, de 28 iulie, "liderii judeţeni ai PSD, ALDE, UDMR şi PNL au semnat un acord ce are ca scop dezvoltarea, lărgirea şi normalizarea colaborărilor politice la nivelul Consiliului Judeţean Bihor (CJB) şi Consiliului Local al municipiului Oradea (CMO)", valabil până în 2024.

"Acordul urmăreşte o distribuire şi echilibrare a bugetelor autorităţilor administraţiei publice menţionate până la data constituirii CJB şi CMO rezultate după alegerile autorităţilor administraţiei publice locale din anul 2024, începând cu anul în curs. Alocarea a jumătate din suma totală rezultată din cotele defalcate pentru unităţile administrativ-teritoriale, de către CJB va fi realizată în funcţie de necesităţile comunităţilor, solicitările acestora, bazată pe ponderea numărului primarilor fiecărei formaţiuni semnatare. Destinaţia celeilalte jumătăţi din suma totală rezultată din cotele defalcate pentru unităţile administrativ-teritoriale, va fi decisă de formaţiunile aflate la conducerea executivă a CJB, pe baza solicitărilor primite şi a priorităţilor stabilite de aceasta. Toate alocările se vor face cu respectarea prevederilor legale în vigoare. De asemenea, părţile semnatare au convenit susţinerea în comun, în toate demersurile lor, a unor proiecte importante pentru dezvoltarea judeţului Bihor şi a municipiului Oradea, cum ar fi realizarea tronsonului bihorean al Autostrăzii Transilvania, inclusiv al legăturii la nivel de autostradă cu municipiul Oradea, respectiv a proiectului Via Carpatia, susţinerea proiectelor de conectivitate feroviară către principalele direcţii din regiune, dezvoltarea infrastructurii Aeroportului Internaţional Oradea şi extinderea numărului de curse interne şi externe, finalizarea construcţiei Sălii multifuncţionale din municipiul Oradea şi susţinerea dezvoltării învăţământului universitar orădean şi implementarea unor măsuri coerente pentru dezvoltarea turismului şi a economiei rurale din judeţul Bihor", arată comunicatul.

Informarea UDMR mai precizează că prevederile acordului semnat urmează să fie puse în aplicare "la nivelul tuturor autorităţilor administraţiei publice la care părţile au competenţă de acţiune".

Cu aplicare imediată

Chestionat duminică de BIHOREANUL, Ilie Bolojan a declarat că "există două raţiuni pentru care am semnat acest acord": împărțirea banilor pentru primării și proiectele comune pentru Bihor și Oradea, care se întind pe mai mult de un ciclu electoral.

"Pe de o parte, analizând cum s-au împărţit banii pentru primăriile din judeţ în ultimii ani şi dezechilibrele care au fost în toţi aceşti ani, am considerat că o formulă care, chiar dacă nu este perfectă, să fie aplicată de toată lumea, este un pas important înainte, care va permite tuturor primarilor din judeţ şi în mandatul următor, indiferent de culoarea lor politică şi indiferent de cine va fi la conducerea Consiliului Judeţean, să-şi programeze bugetele şi să-şi poată face proiecte care trec de la un an la altul, deci să lucreze eficient", a declarat Bolojan.

Potrivit acestuia, acordul semnat intră în vigoare imediat. Liderul PNL Bihor a menționat că noua formulă de distribuire va fi aplicată inclusiv la împărţirea bugetelor pentru primăriile din judeţ pe anul 2019, la şedinţa Consiliului Judeţean programată marți, 30 iulie.

În ce priveşte cealtă categorie, a proiectelor care depind de Guvern (ca de exemplu sala polivalentă, autostrada, conectivitatea feroviară sau proiectul Via Carpatia), primarul Oradiei a spus că este vorba despre "proiecte a căror implementare nu se poate finaliza în condiţiile de acum, într-un singur ciclu electoral".

Schimbare de atitudine

Semnarea acordului între cele patru formațiuni nu a fost anunțată anterior presei și este surprinzătoare, de vreme ce războiul dintre cele două tabere fierbe încă din 2016, de la preluarea actualului mandat, şi, până acum, nici reprezentanţii puterii şi nici cei ai opoziţiei nu dădeau semne că vor să cedeze.

Comunicatul de duminică lasă impresia că politicienii puterii judeţene vor să cadă la pace cu Bolojan şi că acum ar fi de acord cu propunerile lansate public atât de acesta, cât şi de reprezentanţii PNL în Consiliului Judeţean.

Ce negocieri au stat, în culise, la baza schimbării strategiei şi cum vor fi puse în aplicare promisiunile, rămâne însă de văzut.