Reprezentanții Teatrului Szigligeti au prezentat, marți, stadiul lucrărilor la noua scenă a Teatrului din Oradea, ce va avea o porțiune rotativă, pentru schimbarea rapidă a decorurilor, dar și noile achiziții pentru sistemul de sonorizare, iluminare și regie tehnică.

Colaborarea continuă

Proiectul câștigat de Teatrul Szigligeti este unul transfrontalier, prin intermediul căruia și teatrul din Debrețin va fi renovat. El presupune la Teatrul din Oradea schimbarea podelei, înnoirea sistemelor de sunet şi lumini, achiziţionarea şi montarea unor trape, precum şi montarea scenei rotative. Câteva obiecte ce fac parte din sistemele de sunet și lumini au şi fost expuse în foaierul de loji al Teatrului. 

La conferința de presă au participat managerul Teatrului Csokonai din Debrețin, Gemza Peter, primarul oraşului maghiar, Papp Laszlo, președintele Consiliul Județean Bihor, Pasztor Sandor, și omologul său din Hajdu-Bihor, Pajna Zoltan, care au vorbit pe rând despre colaborare, sub privirile lui Szabó Ödön, deputat și președinte executiv al UDMR Bihor. 

„Noi vom continua să colaborăm cu teatrul din Oradea, pentru că instituțiile de cultură trebuie să se sprijine”, a spus managerul Teatrului din Debrețin.

„Valoarea investiției pentru scena Teatrului de Stat este de 1,02 milioane de euro (din care finanțare UE 80%). Deja am achiziționat mai multe reflectoare și aparatură pentru regie”, a precizat managerul Teatrului Szigligeti, Czvikker Katalin. Lucrările de renovare a scenei sunt executate de asocierea firmelor Drum Asfalt, Energolux și Trameco, lider fiind cea dintâi.

Ca în Viena

După discursuri, jurnaliștii prezenți au vizionat un filmuleț ce prezenta proiectul, dar și mai multe fotografii cu scena rotativă. 

Apoi, presa a fost invitată pe șantierul din teatru, unde în prezent se lucrează la cele două depozite de recuzită. „După ce se termină lucrările la depozite, se trece la montajul structurii metalice pe care vine așezată cala de rulare a scenei rotative, pe cei opt stâlpi, peste care se va turna o structura metalică, iar apoi scena rotativă. Scena va fi exact ca înainte, se vor păstra toate dimensiunile, doar că în mijloc va fi montat un disc rotativ cu diametrul de 8 metri ce va permite schimbarea decorului”, a detaliat Alex Ienciu, managerul Drum Asfalt.

Potrivit contractului, lucrărilor se vor încheia până în data de 16 decembrie, spectacolul de Revelion fiind deja programat la Sala Mare.

Proiectul a fost votat în ianuarie de Consiliul Județean Bihor, la acel moment președintele CJ Pasztor Sandor spunând că scena Teatrului, care datează din anii `50, va deveni comparabilă cu cea din Viena, dotată cu un sistem rotativ asemănător.