Europarlamentarul Tökés László, fost episcop reformat, a criticat, luni, într-o conferinţă de presă organizată la Oradea, modul în care conducerea UDMR Bihor se foloseşte de imaginea Eparhiei reformate de Piatra Craiului în scopuri politice, reprezentanţii Bisericii fiind purtaţi în teritoriu, dar şi la întruniri politice.

„Ceea ce se întâmplă este străin spiritului bisericesc. Biserica mea s-a transformat într-o biserică de partid”, a declarat Tökés László.

Potrivit europarlamentarului, UDMR a refuzat să facă o listă comună pentru alegerile europarlamentare cu Partidul Popular Maghiar din Transilvania, Partidul Civic Maghiar şi Consiliul Național al Maghiarilor din Transilvania.

„UDMR nu a avut niciodată atâtea voturi câte a avut în 2009, când am intrat pe aceeaşi listă, eu fiind primul pe lista noastră comună. Întrebaţi-i pe cei din UDMR ce vor face alegătorii pe care îi dispreţuiesc. Dar pentru ei, interesul de partid este mai presus decât interesul comunităţii. Din păcate, asta este situaţia. UDMR ar trebui să fie preocupată mai ales de statul de drept dezastruos din România, dacă ţinem cont de faptul că UDMR-ul are o înţelegere de parteneriat cu partidele de coaliţie ale Guvernului român, şi nu ar trebui să asiste la degringolada PSD-ALDE, o alianţă post-comunistă, de exemplu prin votarea modificării Codurilor penale. Datoria lor ar trebui să fie, cum am formulat şi în declaraţia de astăzi, să ne salvăm Universitatea din Târgu Mureş şi să ne eliberăm deţinuţii noştri politici condamnaţi pe nedrept”, a explicat Tökés, cu trimitere la cei doi secui, Beke Istvan şi Szocs Istvan, condamnaţi la câte 5 ani de închisoare pentru acte teroriste, fiind acuzaţi că intenţionau să detoneze un dispozitiv de 1 Decembrie.

În loc să se preocupe de „valorile naţionale ale maghiarilor, de problemele reale”, UDMR Bihor îşi promovează imaginea folosindu-se de conducerea Eparhiei Reformate de Piatra Craiului, condusă de Csűry István, „o atitudine condamnabilă”, după părerea fostului episcop reformat.

„Episcopia reformată din Ardeal nu a intrat în această capcană a UDMR. Eparhia reformată de Piatra Craiului, în schimb, va fi prezentă şi la o întâlnire politică, ce se va desfăşura în zilele următoare în Băile Felix, cu lideri politici din Partium, liderii naţionali şi cei din Bihor”, mai spune Tökés.

Întrebat de BIHOREANUL despre scandalul sexual în care e implicat actualul episcop Csűry István, predecesorul Tökés László a refuzat să comenteze situaţia. „Am aflat cu o profundă tristeţe despre acest caz, nu ştiu dacă are bază reală, dar pot să spun doar că această poveste dăunează foarte mult imaginii Bisericii şi nu e bine. Interesul Bisericii este să se lămurească”, a spus fostul episcop.