Pompierii bihoreni au intervenit, în weekend, la stingerea a trei incendii provocate fiecare de conductori electrici defecţi, improvizaţi sau neizolaţi.

Primul astfel de eveniment a fost anunţat, prin apel la numărul unic de urgenţă 112, sâmbătă dimineaţa, în jurul orei 10.20, când pompierii Detaşamentului 1 Oradea au fost mobilizaţi pe strada Rădăuţilor din Oradea. O construcţie auxiliară din curtea unei case a fost cuprinsă de flăcări, iar militarii au intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă, după cum informează un comunicat transmis luni de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana. Pompierii au reuşit să împiedice propagarea flăcărilor la locuinţa situată în imediata proximitate, dar şi la o altă anexă aflată la mai puţin de un metru de construcţia afectată de flăcări.

"În urma producerii evenimentului, provocat cel mai probabil de un conductor electric defect, au ars anexa din lemn, pe o suprafaţă de aproximativ 20 de metri pătraţi şi bunuri depozitate în interiorul acesteia", se arată în comunicat.

În aceeaşi zi, între orele 14.20 şi 15.30, echipajele Gărzii de Pompieri Tinca au localizat şi lichidat un alt incendiu, produs la acoperişul unei anexe din cadrul unei gospodării situate în localitatea Husasău de Tinca. Cel mai probabil, un conductor electric a dus la izbucnirea flăcărilor, care au distrus o suprafaţă de 60 de metri pătraţi din acoperişul anexei.

În fine, cel de-al treilea incendiu de natură electrică a izbucnit duminică în jurul orei 18, în satul Cărăndeni din comuna Lăzăreni. Când pompierii din cadrul Gărzii Tinca au ajuns acolo, flăcările ardeau violent la o construcţie auxiliară din curtea gospodăriei şi ameninţau să se extindă la locuinţă. "Forţele de intervenţie au acţionat pentru stingerea focarelor şi pentru protecţia casei expuse riscului, reuşind să împiedice propagarea flăcărilor şi să salveze astfel bunuri de o valoare semnificativă", a informaat ISU Crişana. Cauza probabilă a incendiului a fost un conductor electric defect sau neizolat corespunzător, care a dus la distrugerea acoperişului anexei pe o suprafaţă de circa 150 de metri pătraţi.

Sfaturi de la ISU

Ţinând cont că de aceste nedorite evenimente, ISU Crişana le reaminteşte bihorenilor că nu trebuie să folosească aparate electrice, cabluri, prize, întrerupătoare ori alte dispozitive dacă au defecţiuni sau improvizaţii. De asemenea, nu este recomandată folosirea siguranţelor fuzibile supradimensionate, prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat.

"Indiferent că este vorba despre reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de montarea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă un pas sigur către incendiu: orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent. Tot la capitolul improvizaţii se regăsesc şi reparaţiile efectuate de către o persoană neautorizată: fie că este vorba de un prieten priceput ori de un vecin bun la toate, diferenţa de tarif nu justifică pericolul la care vă expuneţi", a mai transmis ISU Crişana.

De asemenea, aparatele electrice sub tensiune nu trebuie lăsate nesupravegheate, iar cordoanele de legătură ale acestora trebuie înlocuite, dacă sunt uzate.

"Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent", este sfatul ISU Crişana.

Pompierii mai recomandă montarea de senzori pentru fum şi incediu în fiecare locuinţă.