UDMR face ce ştie mai bine: şantajează. Fie pe PSD, fie pe PNL, depinde cine este la guvernare cu sprijinul său parlamentar.

BIHOREANUL a aflat că după ce preşedintele Casei Naţionale de Pensii, liberalul orădean Laurenţiu Ţenţ, a semnat ordinul de înlocuire a directorului UDMR-ist al Casei Judeţene de Pensii Bihor, partidul condus de Kelemen Hunor ameninţă PNL cu retragerea sprijinului parlamentar pentru continuarea guvernării. Practic, UDMR consideră că „oamenii” săi sunt intangibili, indiferent de capacitatea lor profesională, iar instituţiile ocupate de aceştia îi aparţin de drept.

O schimbare radicală

Aşa cum BIHOREANUL a scris marţea aceasta, Szarka Arpad, membru UDMR Bihor, a fost înlocuit din poziţia de director al Casei Judeţene de Pensii printr-un ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Pensii, Laurenţiu Ţenţ, care exercită această funcţie din decembrie 2019, fiind promovat din funcţia de şef serviciu în cadrul CJP Bihor prin numirea de către ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

Szarka a fost revocat dintr-o funcție pe care o ocupa din februarie 2018 fără concurs şi în care fusese numit din poziţia de şef al Serviciului Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul CJP Bihor, dobândită şi aceasta printr-un transfer de la Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate Bihor făcut în aceeaşi lună februarie a anului 2018, când Szarka se mutase de pe o poziţie de director adjunct la DGASPC Bihor.

Marţea aceasta, el a fost schimbat de la şefia CJP Bihor cu o funcţionară fără apartenenţă politică, Andaluzia Coraş, care din 2014 conducea Serviciul Stabiliri Prestaţii şi Pensii Internaţionale al instituţiei.

„Ori Ţenţ, ori noi!”

Schimbarea lui Szarka, motivată prin managementul deficitar al acestuia, a stârnit furia UDMR Bihor. Potrivit surselor BIHOREANULUI, preşedintele executiv al organizaţiei judeţene, deputatul Szabo Odon, l-a „capacitat” pe liderul formaţiunii, Kelemen Hunor, să intervină pe lângă premierul Ludovic Orban, aşa încât acesta să-l determine pe şeful Casei Naţionale de Pensii să-şi anuleze ordinul de revocare a lui Szarka. „Ori Ţenţ, ori noi!”, afirmă surse politice că ar fi dat ultimatum liberalilor Szabo Odon.

Potrivit aceloraşi surse, Orban nu ar fi dat curs imperativului UDMR, motiv pentru care Szarka a apelat la o soluţie „clasică” în asemenea situaţii, pentru a bloca ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Pensii: s-a „îmbolnăvit” subit, procurându-şi un concediu medical care să îl protejeze de efectele acestui ordin.

Interceptează şi fugi!

Surse din cadrul CJP Bihor au dezvăluit BIHOREANULUI că ordinul lui Ţenţ, emis luni, 13 ianuarie, ce prevedea că de marţi, 14 ianuarie, noua directoare este Andaluzia Coraş, a fost „interceptat” de Szarka, după care acesta s-a refugiat în concediu medical până la clarificarea situaţiei în favoarea sa.

„Szarka a văzut ordinul lui Ţenţ luni după-amiază, când a venit pe mail. Marţi deja nu a mai venit la serviciu, iar miercuri a cerut de la Resurse Umane o adeverinţă că este angajat al instituţiei, necesară pentru că şi-a luat concediu medical”, au explicat sursele din CJP Bihor.

Miza? Deşi ordinul a fost emis luni şi prevedea ca de marţi să fie operată schimbarea directorului, se interpretează că el nu putea fi pus în aplicare decât după comunicarea lui către persoanele vizate, implicit şi lui Szarka. Or, cum acesta este „bolnav”, comunicarea nu poate fi făcută.

Refuză să comenteze

Contactat de BIHOREANUL, preşedintele Casei Naţionale de Pensii, Laurenţiu Ţenţ, a refuzat să comenteze despre existenţa presiunilor exercitate pentru a reveni asupra ordinului de schimbare a lui Szarka.

În schimb, noua directoare, a confirmat indirect şi parţial informaţiile ajunse în posesia BIHOREANULUI. Aflată încă de marţi la Căciulata, la o întâlnire organizată de ministrul Muncii, Violeta Alexandru, cu şefii tuturor Caselor Judeţene de Pensii din ţară, Andaluzia Coraş a declarat: „Am fost informată telefonic de colegi că persoana care a ocupat funcţia de director nu s-a mai prezentat la serviciu marţi, iar miercuri a cerut o adeverinţă pentru concediu medical”.

Pe de altă parte, preşedintele executiv al UDMR Bihor, deputatul Szabo Odon, a refuzat să răspundă BIHOREANULUI. După ce reporterul l-a sunat pentru a-i cere declaraţii, Szabo a transmis doar un sms scurt: „Probleme?”. Politicianul nu a mai răspuns deloc după ce jurnalistul i-a solicitat să se exprime în legătură cu schimbarea lui Szarka. Ulterior, tot printr-un SMS, deputatul a cerut să-i fie trimisă o întrebare pe mail, la care până la ora acestei ştiri nu a răspuns.

La rându-i, nici Szarka - care, în mod ironic, ar fi revenit pe funcția de purtător de cuvânt al instituției - nu a vrut nici el să răspundă la telefon. Probabil, din cauza suferinţei...

UPDATE:

Dezvăluirile BIHOREANULUI despre presiunile iniţiate de UDMR pentru „salvarea” funcţiei lui Szarka Arpad la şefia Casei de Pensii Bihor au generat o reacţie incredibilă din partea preşedintelui executiv al UDMR Bihor. Fără a nega aceste presiuni, Szabo Odon susţine că funcţia s-ar cuveni, pur şi simplu, unui membru UDMR în virtutea ponderii populaţiei maghiare din judeţ, că schimbarea lui Szarka nu s-ar putea face decât „la pachet” cu a „foştilor şi actualilor adjuncţi”, dar şi că acesta, având încă 4 luni până la pensionare, trebuia lăsat la şefie pentru că majoritatea personalului „a intrat pe semnătura lui în instituţie”. 

Detalii în articolul „Şeful UDMR Bihor, răspuns halucinant despre presiunile politice făcute pentru ca Szarka Arpad să nu fie schimbat de la şefia Casei de Pensii