Un pictor orădean a primit premiul special al juriului la Trienala de Pictură a Regiunii Carpatice, "Pătratul de Argint 2018", la care au participat artişti din Polonia, România, Slovacia, Ucraina şi Ungaria. Evenimentul a fost găzduit, luna aceasta, de Galeria de Artă Contemporaă din Przemyśl, Polonia.

Premiantul este Teofil Ioan Ştiop, el înscriindu-se în trienala de pictură cu o serie de 10 picturi realizate sub genericul "Pictofabule".

La fel ca la ultimele ediţii, curator din partea României a fost dr. Aurel Chiriac, istoric şi critic de artă, directorul Muzeului Ţării Crişurilor.

Faţă de anii trecuţi, la premiile tradiţionale s-a adăugat din anul acesta unul special, destinat unor personalităţi în domeniul picturii din fiecare ţară. Au fost înscrişi, prin propunerile curatorilor, doar cinci artişti plastici: Tadeusz Gustav Wiktor (Polonia), Teofil Ioan Ştiop (România), Ádám Szentpétery (Slovacia), Lubomir Medvid (Ucraina) şi Tibor Urban (Ungaria).

Este de precizat că juriul a fost format din curatorii celor cinci ţări participante la Trienală, atît pentru acordarea premiului special, cât şi a premiilor consacrate ale Trienalei. Dacă premiul special pentru personalităţi marcante este datorat Preşedintelui Parlamentului Republicii Polonia, celelalte sunt oferite fie de Ministerul Culturii, fie de autorităţile voievodatului Podkarpackie şi municipiului Przemyśl.

Pentru că a fost, la un moment dat, egalitate de voturi între artistul român şi cel polonez, la ultima alegere curatorii din Polonia şi România au fost excluşi, decizia finală aparţinînd celorlalţi trei reprezentanţi, din Ucraina, Slovacia şi Ungaria. Valoarea premiului în bani este de 20.000 zloţi, iar una din lucrările artistului (Leviathan) a fost aleasă pentru a face parte din colecţia Muzeului de Artă Modernă al Parlamentului Poloniei.

Dintre participanţii la Trienală (au fost acceptate din 300 de lucrări doar 100), unde România a fost prezentă cu alţi 8 artişti plastici, Nicolae Suciu din Baia Mare (România) a primit o menţiune specială.