Un tânăr în vârstă de 29 ani din comuna Budureasa a fost arestat preventiv, la sfârşitul săptămânii trecute, şi este anchetat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor pentru omor, după ce şi-a stâlcit în bătaie un consătean, care a murit apoi în urma loviturilor.

Altercaţia s-a produs pe 6 noiembrie. Victima, un localnic în vârstă de 69 ani, plecase de dimineaţă la cules de ciuperci într-o zonă împădurită din apropierea comunei, denumită "Valea Hijului".

Pentru că nu a ajuns acasă, a doua zi dimineaţă, soţia acestuia s-a prezentat la Postul de Poliţie al comunei, să-i anunţe dispariţia. "În urma verificărilor, victima a fost găsită decedată în pădurea de pe Valea Hijului, în locul numit Gura Văii", a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, prim-procurorul adjunct Maria Cotrău.

Corpul neînsufleţit al victimei a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală, unde medicii legişti au descoperit că bărbatul avea numeroase fracturi şi traumatisme provocate prin lovire, iar moartea i-a fost cauzată de un şoc traumatic, după ce coastele fracturate i-au perforat plămânul. "Victima a avut multiple fracturi costale şi de stern, ce au cauzat un traumatism toracic cu hemopneumotorace, care a dus la instalarea şocului traumatic", a mai spus Cotrău.

Verificările ulterioare i-au condus pe anchetatori pe urmele autorului, Ionuţ Roiti, un tânăr de 29 ani din localitate cu care bătrânul era în duşmănie.

În acea zi de 6 noiembrie, cei doi s-au întâlnit în jurul prânzului în locul numit Gura Văii şi au avut un schimb de replici ce l-a scos din minţi pe tânăr, care l-a luat la bătaie pe bătrân. Roiti nu s-a oprit nici după ce victima a căzut la pământ, urcându-se pe el şi continuând să-l lovească.

"Suspectul i-a aplicat acestuia mai multe lovituri cu pumnii şi picioarele în zona toracico-abdominală, în zona membrelor inferioare şi prin compresie toraco-abdominală, provocându-i victimei multiple fracturi costale şi de stern ce au cauzat un traumatism toracic cu hemopneumotorace, ce a dus la instalarea şocului traumatic, instalându-se decesul victimei", a mai arătat purtătorul de cuvânt al Parchetului.

Roiti a fost reţinut vinerea trecută şi prezentat o zi mai târziu la Tribunalul Bihor, cu propunere de arestare preventivă.

"Atitudinea inculpatului faţă de fapta săvârşită şi faţă de urmările acesteia îmbracă forma de vinovăţie a intenţiei indirecte, deoarece inculpatul a prevăzut rezultatul faptei sale şi, deşi nu l-a urmărit, a acceptat posibilitatea producerii lui prin aplicarea de lovituri multiple cu pumnul, picioarele şi comprimarea toraco-abdominală a victimei", a scris procurorul Ciprian Şuta în referatul cu propunerea de arestare prezentat instanţei, care a admis-o, dispunând aplicarea măsurii pe o perioadă de 30 de zile.

Soluţia nu este definitivă, Ionuţ Roiti având posibilitatea să o conteste la Curtea de Apel Oradea.