Robert Orgovan, un cunoscut hoţ de buzunare din Marghita, care acţiona prin parcurile şi tramvaiele din Oradea, a fost ridicat de poliţişti şi depus la Penitenciar. Bărbatul în vârstă de 45 ani a fost urmărit naţional după ce a fost condamnat definitiv la 10 luni de detenţie pentru furt.

Potrivit unui comunicat transmis, vineri, de Biroul de presă al Poliţiei Bihor, bărbatul a fost prins joi, în jurul orei 13.30, în Parcul 1 Decembrie din Oradea, de un echipaj format din polițiști de ordine publică şi colegi de-ai lor de la Biroul de Combatere a Infracțiunilor contra Persoanei, fiind condus ulterior la Penitenciarul Oradea. 

Eliberat în luna mai din închisoare, unde a stat tot pentru furturi, Orgovan a fost condamnat din nou, la 10 luni de închisoare în regim de detenție, pentru furturi de portmonee, toate comise în ceastă vară în Oradea. Într-unul din cazuri, individul a furat dintr-o casă, în alt caz - de la un bărbat care se odihnea pe o bancă în centrul oraşului, iar un alt portmoneu a fost sustras de la o femeie, în tramvai.  

Orgovan a ajuns cunoscut anul trecut, când, tot după un furt comis în tramvai, victima şi-a dat seama imediat că-i lipseşte portofelul şi a apucat să sune la 112 înainte ca tramvaiul să oprească în staţie. Imediat, o patrulă de poliţie aflată în Piaţa Unirii a pornit spre staţie, iar în momentul în care a vrut să coboare, hoțul a fost prins de agenţi.

Pentru evitarea unor astfel de neplăceri, specialiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din Poliţia Bihor îi sfătuiesc pe cetăţeni să fie foarte atenţi în locuri aglomerate, pieţe, magazine, în mijloace de transport în comun, deoarece hoţii îşi aleg victimele cu predilecţie din rândul persoanelor vârstnice, îngândurate, neatente la ce se petrece în jurul lor, cu geanta ori poşeta într-o poziţie favorabilă furtului.

„Poşeta, geanta trebuie să fie ţinute sub braţ sau în partea din faţă a corpului, lipite de haină. De asemenea, evitaţi transportarea unor sume mari de bani dacă nu vă luaţi măsuri de siguranţă corespunzătoare. Dacă, totuşi, aveţi asupra dumneavoastră sume considerabile, nu ţineţi toţi banii într-un singur loc!”, se arată în informare.

Poliţiştii le recomandă, totodată, călătorilor să nu păstreze bani, telefoane mobile sau alte bunuri de valoare în buzunarele laterale ale vestimentaţiei, genţilor sau sacoşelor, să nu se înghesuie şi să nu permită să fie înghesuiţi.