O nouă dramă care s-a abătut peste o familie din Bihor dă şansa la viaţă altor patru oameni. Un tânăr în vârstă de 28 de ani din Beiuş, căruia i-a explodat un dispozitiv artizanal în faţă cauzându-i răni puternice la cap, a intrat în moarte cerebrală, în premieră, organele donatorului fiind prelevate nu la Oradea, unde s-a constatat moartea cerebrală, ci într-un alt centru medical, după o cursă contracronometru. Medicii i-au salvat inima, ficatul şi rinichii.

Povestea apare, succint, pe pagina de Facebook a Agenţiei Naţionale de Transplant. Tânărul a fost internat din noaptea de 12/13 ianuarie cu un traumatism craniocerebral la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, a fost operat, dar n-a mai avut nicio şansă. A fost declarat în moarte cerebrală miercuri seară.

"Familia tânărului a găsit puterea de a transforma propria dramă în speranţă pentru alţi oameni necunoscuţi şi a fost de acord cu prelevarea organelor. Imediat a început mobilizarea echipelor medicale în cursa contracronometru pentru salvarea de vieţi şi pentru ca gestul familei să nu fi fost în zadar", arată postarea ANT.

Premieră în România

Operaţiunea a marcat şi o premieră pentru sistemul medical de transplant din România. În aceste cazuri, de obicei prelevarea se realizează în unitatea în care a fost constatată moartea cerebrală, organele fiind transportate ulterior cu avionul sau cu elicopterul SMURD în centrele de transplant. De data aceasta, însă, ceaţa nu permitea transportul în condiţii de siguranţă şi la timp a inimii în special, astfel că pacientul a fost pregătit şi dus la Târgu Mureş, pentru prelevare.

Moartea cerebrală înseamnă, practic, că celulele din creier au murit, dar restul organelor sunt încă vii, susţinute de aparate. Riscul ca organele extrase din corp, transportate separat, să se deterioreze a fost mare în cazul de faţă.

"Niciodată în România nu a fost transportat în alt centru un donator declarat în moarte cerebrală. De altfel, transportul unui donor se face foarte rar în întreaga lume, numai în condiții de forță majoră. A fost un efort foarte mare să ajungă în timp la SCJU Tg. Mureş, pentru că timpul de ischemie (întrerupere a circulaţiei sanguine – n.r.) la cord este de 4 ore. Dacă ar fi fost prelevat în Oradea, cordul prelevat ar fi ajuns mult prea târziu transportat cu Ambulanta la Târgu Mureş", a explicat dr. Carmen Pantiş, coordonatorul programului de transplant în Bihor.

O viaţă pentru patru

Până la urmă, organele au ajuns la timp, iar 4 oameni vor primi acum o nouă şansă: doi dintre ei, bolnavi de inimă şi de ficat, vor fi salvaţi, iar alţii doi, bolnavi de rinichi, nu vor mai face dializă.

"Vineri dimineaţă, efortul medicilor de la Oradea a fost preluat de echipa de coordonare a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, de echipele de prelevare ale Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, Institutului Clinic Fundeni şi Institutului de Urologie şi Transplant Renal Cluj. Astfel, 4 oameni vor primi o nouă viaţă prin transplant de cord, ficat şi rinichi", mai scrie ANT.

"Nimic nu poate compensa pierderea unui membru al familiei, dar poate gândul că au dăruit o şansă la viaţă celor aflaţi în suferinţă le poate aduce alinare. Ne înclinăm cu emoţie în faţa familiei donatorului pentru decizia luată", se mai arată în postare.